Luis Figo
0

"Najbolje je sada prestati"

Totalsport
Iako je ostavio minimalnu mogućnost da ipak odigra još kratko vrijeme na nekoj izvaneurospkoj destinaciji, portugalski nogometni velikan Luis Figo oprostio se od vrhunskog nogometa.

U noći kad je milanski Inter osvojio četvrti naslov talijanskog prvaka uzastopno, porazom Milana na gostovanju kod Udinesea u 36. kolu Serije A, 36-godišnji je veznjak Intera najavio definitivan kraj u razgovoru za portugalski sportski dnevnik A Bolu.

"Ovo je prvi put u mom životu da sam naslov osvojio ne igrajući. Najbolji je to trenutak za rastanak", izjavio je možda i najveći nogometaš u historiji Portugala.

"U Italiji je osvajati naslove uvijek teško. Ove sezone parirali su nam jaki Juventus, Milan i Roma. Za razliku od nekih prijašnjih situacija, možemo reći da je ovaj put bilo teže", kazao je Figo.

"Siguran sam da više neću igrati nogomet na najvišoj razini. Vjerojatno neću prihvatiti niti jednu ponudu. Možda ipak iskrsne li nešto posebno, i to izvan Europe. No, to nije vjerojatno", dodao je on.

Figo je tokom karijere osvojio 23 naslova, od kojih jednom (2002.) naslov evropskog prvaka s Realom. Za reprezentaciju Portugala skupio je 127 nastupa i 32 gola. Vodio ju je do finala Eura 2004, te do polufinala SP-a dvije godine kasnije, kao i na Euru 2000. u Belgiji i Nizozemskoj.

U kontroverznom je transferu 2000. godine, za vrijeme igračkog zenita, prešao iz Barcelone u Real. Tokom 2007. godine potpisao je predugovor sa saudijskim Al-Ittihadom, ali je odustao od azijske avanture nakon što su Arapi pokušali zaobići određene uvjete iz ugovora.