Nogomet
99

Najbolja postava grupne faze Eura prema izboru portala Klix.ba

Piše: O. T.
Nakon završene grupne faze Evropskog prvenstva u Francuskoj u kojoj smo vidjeli 36 utakmica te se oprostili od osam reprezentacija, sportska redakcija portala Klix.ba izabrala je najbolji sastav grupne faze prvenstva.

Od početka prvenstva, dakle od 10. juna, kada smo objavili sastav za premijerni meč Eura, na našem portalu mogli ste pročitati preko 200 tekstova o smotri najboljih selekcija Evrope.

Pored najava i izvještaja svih utakmica, izjava poznatih stručnjaka, brojnih izjava glavnih aktera Eura i zanimljivosti, objavili smo i 11 opširnih analiza utakmica.

Još većim intenzitetom želimo nastaviti sa praćenjem Eura koje ulazi u nokaut fazu u kojoj ćemo posebno analizrati svaki meč te posebnu pažnju posvećivati najzanimljivim igračima i reprezentacijama.

Pratite Evropsko prvenstvo na portalu Klix.ba

Analize utakmica i specijali Evropskog prvenstva

U najbolju postavu dosadašnjeg dijela prvenstva uvrstili smo Yanna Sommera (Švicarska), Antonija Candrevu (Italija), Leonarda Bonuccija (Italija), Jeromea Boatenga (Njemačka), Jordija Albu (Španija), Luku Modrića (Hrvatska), Andresa Iniestu (Španija), Garetha Balea (Vels), Dimitrija Payeta (Francuska), Ivana Perišića (Hrvatska) i Cristiana Ronalda (Portugal). Igrače smo uvrstili u formaciju 4-2-3-1-

Yann Sommer (Švi), Antonio Candreva (Ita), Leonardo Bonucci (Ita), Jerome Boateng (Nje), Jordi Alba (Špa), Luka Modrić (Hrv), Andres Iniesta (Špa), Gareth Bale (Vel), Dimitri Payet (Fra), Ivan Perišić (Hrv), Ronaldo (Por)
Yann Sommer (Švi), Antonio Candreva (Ita), Leonardo Bonucci (Ita), Jerome Boateng (Nje), Jordi Alba (Špa), Luka Modrić (Hrv), Andres Iniesta (Špa), Gareth Bale (Vel), Dimitri Payet (Fra), Ivan Perišić (Hrv), Ronaldo (Por)

Yann Sommer - Golman Švicarske nije imao mnogo odbrana (8), ali neke od njih bile su krucijalne, pogotovo one u mečevima protiv Albanije i Francuske u kojima su Švicarci skupili četiri boda. Najupečatljivije Sommerove odbrane su one kada je zaustavio udarce Sadikua i Gashija protiv Albanije te Pogbe i Griezmanna protiv Francuske.

Antonio Candreva - Desni bočni igrač Italije ponovo je pokazao da odlično igra u oba smjera. Sjajnu predstavu pružio je protiv Belgije kada je Italija slavila sa 2:0, a on upisao asistenciju za drugi gol. Na visokom nivou odigrao je i meč protiv Švedske.

Leonardo Bonucci - Njegova asistencija za Giaccherinija kod prvog gola Italije u pobjedi protiv Belgije prelomila je utakmicu, a samim tim i tok grupne faze za Italiju. Iskusni štoper na to je dodao i besprijekornu igru u odbrani Italije.

Jerome Boateng - Njemačka nije briljirala na Euru kada govorimo o napadačkom učinku, ali defanzivna igra bila je odlična što pokazuje i podatak da Elf nije primio pogodak, a Boateng je od svih štopera Njemačke odigrao najviše minuta (254). Naznačajniji potez Boatenga bio je onaj kada je u 1. kolu protiv Ukrajine pri rezultatu 1:0 izbacio loptu sa gol-linije i spriječio Ukrajince da postignu gol

Jordi Alba - Jedan od najboljih lijevih bekova svijeta nastavlja sa pokazivanjem odličnih ofanzivnih karakteristika i ponovo je veoma važna karika u završnoj fazi španskih napada što je pokazao asistencijom u meču protiv Turske.

Luka Modrić - Od svih igrača koje smo izabrali Luka je odigrao najmanje minuta (152), ali period proveden na terenu bio je dovoljan da očara sve ljubitelje fudbala. Dok je Modrić bio na terenu Hrvatska je postigla tri gola, od čega je jedan Modrićevo remek-djelo protiv Turske, a nije primila nijedan. Bez Modrića Vatreni su primili tri gola, a postigli dva.

Andres Iniesta - Veznjak Španije je dva puta izabran za igrača utakmice (Češka i Turska) što dovoljno govori o njegovoj igri na Euru. Cijeli tim Španije poljuljan je porazom od Hrvatske, ali to nije umanjilo Iniestin učinak na Euru.

Gareth Bale - Tri utakmice, po jedan gol. Bale je jedan od samo sedam igrača u historiji evropskih prvenstava koji su na svim utakmicama grupne faze postizali pogotke. Opravdao je sva očekivanja i odveo Vels u osminu finala Eura i to sa prvog mjesta na tabeli. Dodatan opis nije potreban.

Dimitri Payet - Dok je ovakvih igrača, ne bojte se. Romantika je i dalje tu. Pobjednički gol protiv Rumunije i onda suze. Zatim, gol za potvrdu pobjede protiv Albanije, pa onda ulazak s klupe protiv Švicarske i pogođena prečka. Dva gola i jedna asistencija. Najvjestlija tačka zatamljene igre domaćina.

Ivan Perišić - Niti bira kojom nogom niti bira koga će pretrčati. Izuzetne fizičke predispozicije i konkretna igra bez viška poteza te dva postignuta gola lansirale su ga među najbolje igrače Eura. Golom protiv Španije otišao je u historiju.

Cristiano Ronaldo - Bez njegova dva gola Mađarskoj, Portugal bi ispao. Dobro, trebala su mu 24 šuta da postigne prvi gol. Trebalo je da promaši penal i baci mikrofon u jezero, ali u svakom meču je pokazao svoju neutaživu želju za pobjedom i nagrada je stigla fenomenalnim golom petom kojim je postao jedini igrač koji je postizao golove na različita četiri evropska prvenstva.

U izboru za najbolju postavu učestvovala je sportska redakcija portala Klix.ba koju čine Edin Isanović, Dalibor Bošnjak, Elvis Bunić i Omar Tipura, te naša pojačanja tokom Eura, članovi Facebook grupe "Generali poslije bitke" Rijad Durkić, Dino Begić, Ivan Stojković i Ivan Bilušić Milošević.