Magazin "FourFourTwo"
0

Najbogatiji ljudi u britanskom fudbalu

Sarajevo-x.com
Roman Abramovič je i zvanično izgubio titulu najbogatijeg čovjeka današnjice u fudbalskom biznisu u Velikoj Britaniji. Vlasnik fudbalskog kluba Chelsea od 2003. do danas potrošio je 660 miliona eura na kupovinu igrača, plate i stadion Stamford Bridge, ali ga je na listi najbogatijih menadžera pretekao šeik Mansour bin Zayed Al Nahyan, čovjek koji stoji iza Manchester Cityja.

Magazin "FourFourTwo" objavio je da je Ambramoviča pretekao i magnat Laskhmi Mittal, najveći investitor u oblasti obrade čelika, inače vlasnik dijela dionica fudbalskog kluba Queens Park Rangers.

Kad su u pitanju najbogatiji fudbaleri na otoku, status Davida Beckhama ostaje nepormijenjen. Njegovo bogatstvo se procjenjuje na blizu 140 miliona eura i on je i dalje najbogatiji igrač. Poređenja radi, Beckham je triput bogatiji od drugoplasiranog na listi - Michaela Owena.

Ipak, vratimo se promjenama na listi najbogatijih menadžera. Ovaj transfer moći sa ruskog milijardera na poslovne ljude s Bliskog istoka mnogi su prognozirali, posebno nakon procjena da je Ambramovič izgubio trećinu svoje imovine uslijed globalne ekonomske krize.

Imovina Mansoura bin Zayeda Al Nahyana procijenjena je na 16,5 milijardi eura, a lista od pet najbogatijih u fudbalskom biznisu izgleda ovako:

  1. Sheikh Mansour bin Zayed Al Nahyan (Man City)
  2. Lakshmi Mittal s porodicom (QPR)
  3. Roman Abramovich (Chelsea)
  4. Joe Lewis (Tottenham)
  5. Bernie i Slavica Ecclestone (QPR).

Među fudbalerima pet najbogatijih su: David Beckham, Michael Owen, Wayne Rooney, Rio Ferdinand i Robbie Fowler.