Limitiran igrački kadar FKS
0

Najavili pobjedu na Pecari, a ponovo doživjeli sramotan poraz

Piše: Edin Isanović
Za navijače FK Sarajevo utakmica sa Širokim Brijegom ima posebno značenje. Svi znamo zbog čega. Zanimljivo, Bordo tim nikada u prvenstvenoj utakmici nije uspio pobijediti na Pecari. Samo jednom su u kupu uzdignutih ruku napustili stadion u ovom hercegovačkom gradu.

Hrabro i optimistično su pred utakmicu u subotu iz bordo svlačionice najavljivali da će u sudaru sa Širokim jurišati na pobjedu. Postavlja se pitanje - kako su vjerovali u trijumf, posebice kada za to nemaju adekvatan profil igrača?

Timu sa Koševa se historija često ponavlja. Ponovo su doživjeli fijasko. Domaći su slavili 3:1, ali pored rezultata u svim segmentima su nadigrali goste iz glavnog grada BiH. Sreća je u nekoliko navrata spasila goste većeg poraza. Igrači Sarajeva nisu bili spremni niti dorasli za zamke koje je nudio okršaj sa Širokim. Oni jednostavno nisu imali mentalne snage za ovaj dvoboj.

Poraz je ponovo aktivirao duhove prošlosti. Dragan Jović je obnovio sjećanja svojih prethodnika koji su redovno gubili. Prvi šef struke postavio je izuzetno ofanzivnu formaciju i očigledno pogriješio. Što ne znači da bi rezultat bio drugačiji da je postupio drugačije. Ipak, on nije imao čarobni štapić, a ni na klupi nije bilo magije koja bi realne nedostatke mogla pretvoriti u vrline.

Do kada forsirati Krpića?

Međutim, ono što mu se može prigovoriti jeste konstantno forsiranje Krpića koji iz izglednih prilika već dugo vremena ne može da postigne pogodak. Na poluvremenu je priznao pogrešku. U svlačionici je ostavio Sesara i Krpića, a ubacio Husejnovića i Husića.

Utakmica u Širokom Brijegu pokazala je zašto navijači nisu zadovoljni Čomorom, zašto stalno prigovaraju za nezalaganje Šćepanovića, pokazala je da Torlak nije u formi već duže vrijeme, da Krpić treba preseliti na klupu, da je Dupovac nesiguran, da svaka ozbiljnija ekipa nadigra Sarajevo, da mnogim igračima iz udarne postave dometi ,apsolutno, nisu za koševski tim.

Ipak, napravili su pomak, jer su u subotu uspjeli postići pogodak zahvaljujući sjajnom Husejnoviću. U jesenjem dijelu sezone Širokom, Željezničaru i Borcu (u tri utakmice uključujići i kup) nisu postigli gol.

Bordo pristalice koji im pružaju konstatntnu podršku i kada ne ide, zaslužili su nešto bolje od igre i poraza u nadmetanju s dobrim, ali ne i genijalnim Širokim Brijegom, čiji su igrači bili izuzetno korektni, a suđenje odlično.

Loša selekcija igrača

Čudesno je kako pojedinim igračima u ključnim trenucima nedostaje koncentracije, kada se lomi utakmica. Odbrana (koja puno griješi i izuzetno je spora) ima uzak igrački kadar, a odsutnost Zrnanovića nisu nadoknadili kako je trebalo za povoljan ishod. Okršaj na Pecari potvrdio je da je sredina, koja je srce svakog tima, izuzetno loša. Možda i najslabija karika.

Sve sugeriše da je prilikom dovođenja igrača urađena loša selekcija.Utakmica u Širokom Brijegu pokazala je da je letvica očekivanja od ovakvog igračkog kadra postavljena visoko. Ostaje da vidimo hoće li ovaj sramotni poraz ostaviti veliku psihološku ranu.

Srušilo se sve? Naravno da nije. Dodir realnosti potreban je svakome s vremena na vrijeme.