Nogomet
40

Nagrada za velikana: Casillas odlikovan Velikim križom kraljevskog reda za sportske zasluge

Piše: O. T.
Premijer Španije Mariano Rajoy i Iker Casillas (Foto: EPA)
Premijer Španije Mariano Rajoy i Iker Casillas (Foto: EPA)
Rekorder reprezentacije Španije po broju nastupa u nacionalnom dresu i trostruki osvajač Lige prvaka sa Real Madridom Iker Casillas danas je dobio najveću moguću nagradu u svijetu španskog sporta - Veliki križ kraljevskog reda za sportske zasluge.

U društvu dugogodišnje djevojke Sare Carbonero jedan od najvećih golmana u historiji fudbala Iker Casillas danas je u Moncloa palači počastvovan nagradom Velikog križa kraljevskog reda za sportske zasluge, a odlikovao ga je premijer Španije Mariano Rajoy.

Casillas je proteklog ljeta nakon više od 15 godina provedenih u Real Madridu prešao u redove aktuelnog viceprvaka Portugala Porta s kojim još uvijek nema poraza u 13 utakmica u svim takmičenjima ove sezone.

"Volio bi se zahvaliti španskom ministarstvu zbog dodjele ove nagrade. Nisam siguran da je zaslužujem, ali sam ispunjen srećom. Nagradu posvejućem ljudima koji su mi pomogli tokom moje karijere, ali posebno Sari i mom sinu Martinu.

Nadam se da nakon kraja moje karijere neću biti upamćen samo po svojim sportskim dostignućima, nego po tome što sam pomagao i sve vraćao zajednici", kazao je španski golman.

Nagrada Veliki križ kraljevskog reda za sportske zasluge najveća je nagrada koja se može dobiti u svijetu španskog sporta. Pored kategorije Visokog križa, moguće je dobiti Bronzani, Srebreni i Zlatni križ.

Casillas je skupio 164 nastupa za reprezentaciju Španije i u svijetu fudbala samo bivši reprezentativac Latvije Vitālijs Astafjevs ima više nastupa od Ikera za nacionalni tim. Astafjevs je skupio 166 nastupa što znači da bi Casillas do kraja karijere mogao postati i po tome rekorder.

Slavni golman jedini je fudbaler koji je kao kapiten osvojio ligu, nacionalni kup i Super kup, Ligu prvaka, evropski Super kup, Svjetsko klupsko prvenstvo, te Evropsko i Svjetsko prvenstvo.

Sa Španijom je dva puta bio evropski prvak i jednom svjetski, dok je sa Realom osvojio sve što se osvojiti može. Posebno se ističu tri titule Lige prvaka.