Roger Federer
0

"Nadam se da ću se uspjeti oporaviti od poraza"

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Latvijac Ernests Gulbis iskoristio je sedmu meč-loptu u susretu protiv Rogera Federera za najveću pobjedu u svojoj karijeri, pobjedu protiv najboljeg tenisera današnjice Rogera Federera u 2. kolu ATP 1000 turnira u Rimu.

Svjetski broj 40 porazio je Federera sa 2-6, 6-1, 7-5 i tako ostvario petu pobjedu u karijeri protiv igrača iz Topa 10, te prvu protiv vodećeg na toj listi u drugom međusobnom meču.

"Nadam se da ću se uspjeti oporaviti i vratiti, obično sam to uvijek uspijevao nakon ovakvih poraza. Ponekad je potreban poraz da vas protrese. Kada izgubite, shvatite koliko je teško dominirati ATP Tourom. Nokaut-faza natjecanja je brutalna, jedanu ste sedmicu sjajni, a drugu ste užasni", komentirao je Federer, kojem je ovo bio prvi poraz u otvarajućem meču zemljanog dijela sezone od Monte Carla i 2000. godine.

"Moja igra nije bila na razini, čak ni kod 5-5 u trećem setu (nakon spašenih šest meč lopti, op.a.). Moj servis nije radio kako treba, a s osnovne crte nisam stvarao prednost", dodao je Švicarac, koji je samo nekoliko sati prije meča s Gulbisom uz Rafaela Nadala sudjelovao u otvaranju novog centralnog terena Foro Italica kapaciteta 10.400 mjesta.

Ukupno je ove sezone Federer na omjeru pobjeda i poraza 13-4, a po prvi put nakon 2002. godine dogodilo mu se da je poražen prije četvrtfinala na tri uzastopna turnira (prethodno je gubio od Baghdatisa u 3. kolu Indian Wellsa i Berdycha u osmini finala Miamija).

Federer je trenutno šest sedmica udaljen od obaranja rekorda u vlasništvu Amerikanca Petea Samprasa od 286 tjedana provedenih na prvom mjestu ATP ljestvice. Ukupno je u karijeri na omjeru od 691 pobjede i 165 poraza i ove će sezone sasvim izvjesno postati tek 10. igrač u povijesti ATP Toura koji će probiti “magičnu granicu” od 700 pobjeda.