Saopštenje FK Sarajevo
0

Nacionalizam i fašizam nisu iskorijenjeni sa bh. stadiona

Sarajevo-x.com
Fašističko ponašanje navijača Slavije
Fašističko ponašanje navijača Slavije
Povodom fašističkog divljanja navijača FK Slavije tokom utakmice protiv ekipe Sarajeva, koji su također utrčavali na teren, a nakon toga i uzvikivali fašističke parole, FK Sarajevo je izdalo saopćenje u kojem se osuđuje ovakvo ponašanje.

Povodom incidenta u Istočnom Sarajevu na utakmici FK Slavija - FK Sarajevo u okviru 4. kola Premijer Lige BiH, u saopćenju FK Sarajevo se navodi kako ovaj sportski kolektiv izražava duboko žaljenje što nacionalizam i fašizam još uvijek nisu iskorijenjeni sa bh. stadiona. Kako se navodi u saopštenju, ovakvim negativnim stvarima zasigurno nije mjesto na sportskim događajima.

Podsjećamo, tokom utakmice su navijači sa jednog dijela tribina uzvikivali parole "Nož, žica, Srebrenica" i "Ubij Turčina", skandirali ime ratnog zločinca Ratka Mladića, vrijeđali uspomenu na tragično preminulog navijača FK Sarajevo Vedrana Puljića ubijenog 2009. godine u Širokom Brijegu i slično.

"FK Sarajevo oštro osuđuje ovakvo ponašanje na sportskim manifestacijama i izražava nadu da će se ovakva dešavanja u budućnosti oštro sankcionisati, kao što je u pitanju sankcionisanje rasističkih poruka u UEFA-inim pravilima.

Ujedno želimo istaći korektno ponašanje organizatora utakmice FK Slavija i policije u vezi sa navijačima FK Sarajevo koji su bez problema i incidenata uvedeni na stadion prije početka utakmice, te ispraćeni nakon svih 90 minuta, bez ikakvih problema. Nadamo se da će ovo biti praksa i na ostalim stadionima širom BiH, obzirom da se FK Sarajevo na svojim domaćim utakmicama maksimalno trudi da ispoštuje gostujuće navijače", navodi se u saopćenju kluba sa Koševa.