Nogomet
0

Na SP-u u Brazilu će biti otvorena BH kuća

Anadolija
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija i predsjednik Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine Elvedin Begić potpisali su danas Protokol o saradnji između MVPBiH i NSBiH.

Protokolom se uređuje saradnja između MVPBiH i NSBiH u okviru priprema za Mundijal 2014. u Brazilu, te tokom samog održavanja prvenstva. U Brazilu će, u okviru ove saradnje, biti otvoren diplomatsko-konzularni detašman, tj. privremeno diplomatsko predstavništvo BiH pod nazivom BH kuća.

U izjavi za medije nakon potpisivanja protokola, Lagumdžija je kazao kako je Vijeće ministara BiH prihavtilo inicijativu Ministarstva da se osiguraju odgovarajuća sredstva za privremeni konzulat BiH u Brazilu. Imajući u vidu da se, prema prvim informacijama, u Brazilu može očekivati između tri i pet hiljada bh. građana, ministar Lagumdžija je istakao kako će primarna funkcija BH kuće biti pružanje pravne zaštite i konzularnih usluga bh. građanima.

"Ideja je da se BH kuća iskoristi i za promociju privrednih i turističkih potencijala BiH, ali i za poslovne i političke susrete koji će jačati vezu između BiH i svih zemalja koje će biti prisutne. Očekujemo u saradnji sa Vanjskotrgovinskom komorom i firmama iz BiH da zajedno nastupimo i da to bude prilika da naše firme promoviraju svoju ekonomiju i privredu. Najbolji ambasadori naše ekonomije su reprezentacija i oni će najviše uraditi za ovu zemlju", poručio je Lagumdžija.

Još uvijek nema preciznih informacija o tome gdje će biti smještena BH kuća, kazao je Lagumdžija, dodavši da će to najvjerovatnije biti u mjestu gdje se održava i prva utakmica.

"Očekujemo da bi se pripremne aktivnosti mogle okončati nekoliko sedmica prije početka prvenstva. Tamo ćemo imati diplomatske predstavnike koji ce biti izaslanici VM i MVP i konzularne radnike. Tamo će se ljudi iz Ministartsva baviti pomaganjem ljudima. Makedonija ima generalnog konzula u Riju i koristićemo saradnju koju imamo sa kolegama iz Makedonije. Srbija i Hrvatska imaju ambasade u Brazilu i Sao Paolu. Imamo i spremnost na pomoć Ministarstva iz Turske", rekao je Lagumdžija. On je izrazio nadu da će i BiH pratiti primjer reprezentacije BiH.

Predsjednik NSBiH Elvedin Begić podsjetio je kako je projekat Brazil 2014. započet prije dvije godine izvlačenjem grupa i kvalifikacijama, te da se danas radi na realizaciji ostalih poglavlja ovog projekta, a to su pripreme i odlazak u Brazil.

"Naša saradnja će u narednom periodu poprimiti još i druge oblike, jer se mi ne želimo zaustaviti samo u Brazilu. Želimo i dalje da budemo najbolji ambasadori Bosne i Hercegovine", poručio je Begić.