Pripreme za SP u Brazilu
1

Na šest od 12 stadiona već završeno pola planiranih radova

Klix.ba
Stadion Maracana u  Rio de Janeiru (Foto: AFP)
Stadion Maracana u Rio de Janeiru (Foto: AFP)
Do početka Svjetskog prvenstva u fudbalu, koje se 2014. godine održava u Brazilu, je ostalo manje od dvije godine, a na šest od 12 stadiona na kojima će se igrati utakmice je već urađeno pola planiranih radova.

Na stadionu Maracana, na kojem će se igrati finalna utakmica, je urađeno 62 posto radova. Stadioni u Braziliji i sjeveroistočnom gradu Salvadoru su izgrađeni 70 posto.

Međutim, na stadionu u gradu Natal je završeno tek 30 posto radova, a nešto bolja situacija je na stadionu u gradu Porto Alegre na jugu Brazila, gdje je završeno 33 posto planiranih radova.

Radovi na stadionima u gradovima Manaus, Curitiba, Sao Paolo i Cuiaba su polovično završeni, stoji u izvještaju ministarstva za sport.

"Rad na svim stadionima ide po planu. Svi projekti napreduju dobrim tempom", rekao je Jarome Valcke, generalni sekretar FIFA-e, prilikom posjete Rio de Janeiru.

"Stvari se odvijaju po planu. Više stvari se privodi kraju. Tempo se ubrzava", rekao je Ronaldo, bivši reprezentativac Brazila i član Organizacionog komiteta svjetskog prvenstva.

Iako rad na stadionima i pomoćnoj infrastukturi napreduje, eksperti vjeruju da Brazil još uvijek mora da prevaziđe dvije najveće prepreke – smještaj i transport.