Nogomet
65

Na krovu svijeta: Barcelona srušila River Plate u finalu i postavila rekord

Piše: O. T.
(Foto: EPA)
(Foto: EPA)
Barcelona je rezultatom 3:0 slavila protiv River Platea u finalu Svjetskog klupskog prvenstva i postala prvi klub u historiji fudbala koji je tri puta osvajao ovo takmičenje.

Nezaustavljiva mašina iz Katalonije nije dopustila ni trunku neizvjesnosti. Istina, prvi gol Barcelona je postigla u 36. minuti, ali osim agresivne igre kojom je smanjio opasnost pred svojim golom, River Plate nije mogao više. U već spomenutoj minuti na scenu je stupio Leo Messi koji pogađa na asistenciju Neymara.

Prilikom primanja lopte čini se da je Messi loptu dodirnuo rukom, ali sudija se nije oglasio iako su pojedini igrači Rivera protestovali.

Messiju je ovo bio treći pogodak u finalima svjetskih klupskih prvenstava, a sada je sa ukupno pet golova na vrhu liste najboljih strijelaca u historiji svjetskih klupskih prvenstava stigao Cesara Delgada. Pored toga, Messi je u ovoj kalendarskoj godini bio strijelac u sedam različitih takmičenja što je novi svjetski rekord. Ništa novo za La Pulgu.

U prvom poluvremenu igrači Rivera su napravili 15 prekršaja nad prvakom Evrope što je najviše od nekog kluba u ovoj sezoni u susretima protiv Barcelone.

Samo četiri minute igre u drugom dijelu, nakon fantastičnog pasa Sergia Busquetsa, Suarez izlazi sam ispred Barovera i matira ga za Barcinih 2:0.

Veliku šansu za Barcelonu imao je Messi u 53. minuti, ali je Barovero ovog puta odbranio. Šansu za gol imao je i Neymar u 58. minuti kada je šutirao preko gola.

A onda je Suarez riješio pitanje pobjednika svojim drugim golom na utakmici koji je postigao u 68. minuti na asistenciju Neymara.

Jedinu pravu šansu River je imao u 77. minuti kada je Alario šutirao glavom, a Bravo odlično intervenisao.

Barcelona je još jednom pokazala zašto je prošlu sezonu završila osvajanjem trostruke krune, a u ovoj kalendarskoj godini jedino im je izmakao Super kup Španije gdje ih je porazio Athletic Bilbao.

Ovim trofejom Leo Messi, Dani Alves, Andrés Iniesta, Gerard Pique i Sergio Busquets postali su prvi igrači u historiji fudbala koji su tri puta osvajali Svjetsko klupsko prvenstvo.