Nogomet
77

Na Grbavici se igra 104. vječiti derbi: Bordo – plava bitka za šeher

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sarajevski vječiti nogometni derbi igra se danas na Grbavici gdje će Željezničar i Sarajevo po 104. put odmjeriti snage u prvenstvenim okršajima. Bodovi su prijeko potrebni i jednima i drugima u borbi za vrh tabele. Plavi trenutno imaju tri boda više od ljutih rivala sa Koševa.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba

Sarajevo će igrati sukladno doktrini svoga trenera

Grad na Miljacki ponovo će biti podijeljen na bordo i plave tabore. Svi zaljubljenici u najvažniju sporednu stvar na svijetu naglašavaju kako im je dosta neriješenih rezultata (najčešće 0:0 i 1:1) i konačno očekuju kvalitetnu utakmicu sa golovima. U oba tabora sa optimizmom čekaju okršaj na Grbavici. Bit će to sudar različitih filozofija.

“Čeka nas velika, teška utakmica protiv dobrog i kvalitetnog protivnika. Željezničar je u dobroj formi, ali ja vjerujem u svoju ekipu. Imali smo problema s povredama tri igrača, ali je to sada prošlost. Uglavnom, spremni i kompletni dočekujemo derbi. Utakmici trebamo pristupiti ozbiljno, ostvariti ono što smo dogovorili i pronaći našu igru", izjavio je konferenciji za novinare strateg Bordo tima - Meho Kodro.

Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba

Sarajevo ,prema doktrini svoga trenera, nastavlja istim receptom. Podrazumijeva to čvrstu defanzivu sa 10 igrača iza linije lopte kada je u posjedu suparnika, agresivno napadanje protivnika u plitkoj formaciji i vrebanje kontranapada. Vidljivo je da start u novoj sezoni gostiju sa Koševa nije bio po očekivanjima navijača i želji čelnih ljudi kluba. Ipak, u bordo svlačionici vjeruju da će u nastavku imati i više sreće koja je nedostajala timu sa Koševa. Tako očekuju da će neka lopta umjesto na prčki ili stativi završiti u mreži.

"Nadam se našoj pobjedi, jer znam koliko pobjeda nad Željezničarom znači navijačima. Ova je utakmica važna za cijeli grad", izjavio je kapiten Sarajeva Amer Dupovac.

Puno trke, borba za svaku loptu - recept Plavih

Atmosfera u taboru Plavih sa Grbavice je izuzetno dobra. Seriju dobrih rezultata težit će da nastave i u sudaru sa komšijama.

“Kao trener želim uživati u derbiju kao što sam uživao kao igrač. Nadam se da ćemo iskoristiti ovu utakmicu i napraviti spektakl. Nikad nisam izgubio od Sarajeva i nadam se nastavku te tradicije. Trenutno smo u boljoj poziciji od komšija, ali to ništa ne znači u derbiju. Bilo je favorita i ranije, ali i iznenađenja", istakao je trener Željezničara - Admir Adžem.

Željezničar je u aktuelnu sezonu ušao sa podmlađenim sastavom. No, rezultati su više nego dobri. Puno trke, borba za svaku loptu i davanje više od maksimuma bio je glavni recept nogometaša iz Doline ćupova.

I pored svih poteškoća, tim sa Grbavice je često trijumfovao. To će pokušati uraditi i u 104. gradskom derbiju.

Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba

“Ovo je jedina utakmica koja valja u Premijer ligi. Očekujem dobar meč i našu pobjedu", apostrofirao je Tomislav Tomić, igrač koji nastupa u veznoj liniji i donosi promjenu ritma svoga tima.

Kapije stadiona Grbavica bit će otvorene od 11:30 sati. Utakmica počinje u 13:30 sati uz direktan prijenos na Moja TV. Nadamo se da će velikani bh. nogometa prezentirati dobru utakmicu.

U nastavku donosimo formu klubova u posljednjih pet utakmica.

Željezničar

Široki Brijeg – Željezničar (Kup BiH) 2:0 Borac – Željezničar 1:0 Željezničar – Velež 1:0 Željezničar – Široki Brijeg (Kup BiH) 1:1 Mladost V.O. - Željezničar 0:3

Sarajevo Sarajevo – Travnik (Kup BiH) 4:0 Sarajevo – Slavija 3:0 Zrinjski – Sarajevo 1:1 Travnik – Sarajevo (Kup BiH) 2:3 Sarajevo – Radnik 5:0