Nogomet
45

Na Facebook stranici Torcide ranije objavljen plan prekida utakmice Hrvatske i Češke

Klix.ba
Bakljada grupe huligana koja je skupo koštala Hrvatsku u jučerašnjem duelu s Češkom u okviru 2. kola grupe D, najavljena je dva sata prije utakmice objavom plana na Facebook stranici Torcida 1950, piše Slobodna Dalmacija.

Hrvatska je vodila 2:1 i dominirala na terenu stvarajući šanse za nove pogotke, a sve je to pokvarila grupa huligana koja je s tribina stadiona Geoffroy-Guicard u Saint-Etienneu ubacila baklje i topovski udar.

Na objavljenoj mapi su jasno označene pozicije navijača DInama Bad Blue Boysa, navijača Rijeke Armade te vinkovačkih navijača uglavnom pripadnika Hajdurkove Torcide. Upravo je s posljednje pozicije označene crvenom bojom započeo haos u kojem su baklje završile na terenu. Mjesto s kojeg su bačene baklje, kao i topovski udar koji je eksplodirao veoma blizu jednog od redara, označeno je kvačicom.

Foto: EPA
Foto: EPA

Ako je suditi prema planu, napad je trebao imati još veći obim, ali se to nije dogodilo. Kada je mapa objalvjena, niko joj nije pridavao značaj, a nakon napada se u raspravu uključio veći broj korisnika Facebooka od kojih je većina osudila napad i za njega optužila Torcidu.

Navodno, hrvatske obavještajne službe su prije tri dana imale informaciju o pripremanju incidenta, a na to su upozoravali i Francuzi.

Još uvijek je nejasno kako su huligani uspjeli prokrijumčariti pirotehniku uprkos detaljnoj kontroli.

UEFA je pokrenula disciplinski postupak protiv Hrvatske, a kazna će biti objavljena 20. juna.