Nogomet
97

Na današnji dan prije 53 godine rodio se popularni Meša Baždarević

Piše: Edin Isanović
Mehmed Baždarević
Mehmed Baždarević
Nekadašnji igrač Željezničara Mehmed Meša Baždarević rođen je na današnji dan prije 53 godine u Višegradu. Uspješnu nogometnu karijeru počeo je graditi u timu sa Grbavice gdje je za devet godina odigrao preko 300 utakmica.

U vrijeme kada je nosio plavi dres dva puta je bio izabran za najboljeg igrača jugoslovenskog prvenstva. Ovaj kreativni veznjak je sa Željom je 1985. godine igrao pulufinale Kupa UEFA gdje su izabranici Ivice Osima nesretno eliminisani od mađarskog Videotona. Iste godine našao se u UEFA-inom dream timu.

Kasnije je preselio u Sochaux. Za najboljeg stranog igrača francuskog prvenstva izabran je 1989. godine. U pomenutom klubu ostao je sve do 1996. godine kada je prešao u Nimes. Karijeru je završio u švicarskom Étoile Carougeu.

Popularni Meša igrao je za gotovo sve reprezentativne selekcije nekadašnje Jugoslavije, a bio je kapiten U-21 tima koji je 1978. godine osvojio Evropsko prvenstvo. Za A tim je upisao 54 nastupa. Postigao je i četiri pogotka.

Nakon formiranje Nogometnog saveza BIH Meša se odmah priključio formiranju reprezentacije. Nastupao je u prvim utakmicama koje su odigrane 1993. godine u Genku sa istoimenim klubom (Genk – Humane zvijezde BiH) i u Koblenzu sa Kaiserslauternom. To su bila humanitarne utakmice koje su odigrane 9. i 22. marta 1993. godine.

Zajedno sa Sušićem, Hadžibegićem, Sliškovićem, Škorom, Katanom, Kodrom, Musemićem… želio je promovisati svoju državu.

Nakon sjajne igračke karijere uplovio je u trenerske vode. Vodio je Istres, Etoile du Sahel, Al-Wakra (u dva navrata), Grenoble i Sochaux.