Igralo 40 igrača u polju
0

Na aukciji prvi pravilnik nogometa

Sarajevo-x.com
Nogometni pravilnik iz 1858. godine, koji pripada FC Sheffieldu, najstarijem klubu na svijetu, bit će ponuđen na aukciji ove sedmice i očekuje se da bi mogao dostići cijenu od 1,5 miliona eura, prenosi Daily Mail.
Pravilnik Sheffiled FC (Foto: Sothebys)
Pravilnik Sheffiled FC (Foto: Sothebys)
Sa timovima od po 20 igrača i dozvoljenom igrom rukom, najstariji pravilnik nogometa na svijetu otkriva da je stari nogomet mnogo drugačiji od moderne verzije koji poznajemo.

U pravilniku se navodi da su mečevi trajali dva sata i da je učestvovalo 40 igrača u polju, koji su morali nositi plave ili crvene kape.

Za današnje poimanje nogometa, bizarna je činjenica da su igrači su mogli uhvatiti rukama loptu u slučaju da nije dotakla tlo ili da nije ubačena direktno u igru sa linije igrališta.

Foto: Sothebys
Foto: Sothebys
Stariji skup pravila poslužio je kao predložak za pravilnik engleskog Football Associationa (FA) koji je objavljen pet godina kasnije 1863. godine.

I nakon objave FA pravilnika većina klubova igrala je po "Sheffieldskim pravilima", jer se FA smatrao londonskom organizacijom.

FC Sheffield zaslužan je za kreiranje udarca iz kornera 1871. godine, kao i slobodnog udarca, a i za čvrstu prečku. Od samog početka udaranje i podapinjanje je bilo strogo zabranjeno.

Englezi su također izmislili i kaznene udarce sa jedanaest metara, koji su njihovu reprezentaciju mnogo puta koštali na velikim takmičenjima.

Sheffieldska pravila sastavljena su uz pomoć starijih pravila, naročito onih koja su koristila na Univerzitetu Cambridge i drugim javnim školama, gdje se prvi nogomet i igrao.

U aukcijskoj kući Sothebys u četvrtak će kupcima biti ponuđen rukom pisani pravilnik iz 1858. i jedina preostala štampana verzija iz 1859. godine.

Predsjednik FC Sheffielda, Richard Sims, kazao je da klub treba sredstva koja će dobiti prodajom ovog pravilnika kako bi mogao nastaviti sa radom u modernom dobu.

Izvještaji sa mečeva iz 1860-tih godina također su na aukciji, a u njima je i opisan sukob gledalaca na Sheffieldskom derbiju 1862. godine.

Ekipa Sheffield FC 1857. godine (Foto: AP)
Ekipa Sheffield FC 1857. godine (Foto: AP)
FC Sheffield, osnovan 1857. godine, priznat je od FIFA-e i FA-e kao najstariji nogometni klub na svijetu. Trenutno igraju u Prvoj diviziji Jug.

Prije nego što je ovaj klub osnovan, nogomet se igrao samo u javnim školama i univerzitetima.

Meč između FC Sheffielda i FC Hallama odigran u decembru 1860. godine, priznat je kao prvi meč između dva različita kluba, a prije toga su se igrale utakmice unutar kluba.