Nogomet
193

Musemićeva Sloboda je hit Premijer lige: Posao uvijek radim cijelim srcem, tako je i sada

Razgovarao: Omar Tipura
(Foto: Arhiv/Klix.ba)
(Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sloboda je prošlu godinu ispratila kao povratnik u Premijer ligu i nalazila se na 14. mjestu tabele. Dakle, bila je stepenicu iznad zone za ispadanje i imala je 12 bodova. Ovu godinu ispraća kao prvoplasirana ekipa tabele. Jedan od ključnih razloga u takvom usponu je Husref Musemić, trener koji je Slobodu preuzeo u januaru 2015. godine i za nepunih godinu dana od borca za opstanak napravio favorita za titulu.

Ni Musemić, kao ni Azmir Husić, predsjednik kluba i njen stvarni spasilac, nisu očekivali ovakav uspon za tako kratko vrijeme. Husić je tuzlanskom klubu "ruku" pružio u momentima kada su bili u Prvoj ligi Federacije BiH i svojim ulaganjima vratio je u najveći razred bh. fudbala, ali za ovako kratko vrijeme ne bi mogao dovesti Slobodu na lidersku poziciju da na klupi nije imao kvalitetnog trenera kao što je Husref Musemić.

"Sigurno da nisam očekivao ovako brz uspon, jer je Sloboda bila u nezavidnoj situaciji kada sam ja došao. Imali smo 12 bodova i bili smo u borbi za opstanak. U razgovoru sa gospodinom Husićem vidio sam da je to čovjek koji ima ambiciju, volju i da ima riječ, jer ono što kaže, to tako i bude. Najviše me privukao njegov odnos prema meni, prema Slobodi i prema svemu onome što bi se trebalo uraditi", kazao je Musemić na početku razgovora za Klix.ba.

Neočekivano brz uspon

Iako je u predsjedniku kluba vidio velikog optimistu i čovjeka koji želi ostaviti dubok trag na Tušnju, Musemić govori kako ni Husić prilikom potpisa saradnje u januaru nije najavljivao velike stvari. Nisu se nadali da će Novu godinu u sezoni 2015/16. dočekati kao prvoplasirana ekipa tabele sa 40 bodova nakon 18 odigranih kola. Iza Slobode je Zrinjski sa bodom manje, dok naredni pratilac Široki Brijeg ima četiri boda manje. Aktuelni prvak Sarajevo je četvrta ekipa tabele sa minusom od šest bodova u odnosu na Tuzlake.

"Sloboda je bila u ogromnim problemima, tako da ni predsjednik kluba nije mogao najavljivati velike stvari. Ipak, što se tiče rezultata na terenu, mnogo toga smo riješili, ali neke druge stvari još uvijek trebamo riješiti", opisuje bivši trener Sarajeva, Čelika i Olimpika.

Za jedan ovako brz uspon nije dovoljno imati adekvatnu finansijsku podršku i uslove. Od ogromnog značaja je kvalitetno poslovanje u prijelaznim rokovima. Zajko Zeba, Mersudin Ahmetović, Amer Ordagić, Ibrahim Škahić i Ivan Kostić samo su neka od imena koja su stigla u Slobodu u Musemićevom mandatu i svi su dali veliki doprinos u progresu ovog kluba. Najveće zasluge za izuzetno dobro odrađene tranfere ima upravo Musemić.

"Uglavnom sam ja taj koji odlučuje ko će doći i ko će otići, kao i ko će igrati. Naravno, sve to u dogovoru s predsjednikom, ali moja je posljednja odluka po tom pitanju. Bilo je teško prošle godine u januaru naći kvalitetne igrače, ali uspjeli smo pogoditi sa igračima tada, kao i na ljeto. Maksimalno smo iskoristili sve igrače", objašnjava trener Slobode koji je za kratko vrijeme uspio uigrati veliki broj novih igrača.

Na Tušnju vlada euforija, ali Musemić je svjestan da se stvari brzo mijenjaju. Titula nije daleko i sasvim je realno pričati o njoj. Ipak, primarni cilj je plasman u evropska takmičenja.

Ne zanosi se euforijom, cilj je plasman u evropska takmičenja

"Znate kako to obično biva. Kada su dobri rezultati, onda je sve uredu. Tu su hvalospjevi i euforija. Ali, svjestan sam da se u sportu sve to brzo okrene. Potrudit ćemo se da napravimo što bolji rezultat. Drago mi je da su navijači zadovoljni i igrom, a ne samo rezultatom. Nemamo pritiska. Tu smo gdje jesmo i pokušat ćemo biti prvi, jer imamo pravo da tako razmišljamo, ali primarni cilj u ovoj situaciji je da izborimo evropska takmičenja. U ovom prijelaznom roku želimo pojačati ekipu i uz dobre pripreme prebroditi napornu sezonu, jer osim 12 kola u ligi imamo i četvrtfinale Kupa BiH", smiruje situaciju 54-godišnji trener.

Ukoliko uspije osvojiti Premijer ligu sa Slobodom, to neće smatrati svojim najvećim uspjehom u trenerskoj karijeri koja je obogaćena titulom prvaka Bosne i Hercegovine sa Sarajevom 2007. godine i titulom u Kupu BiH 2005. godine, također sa aktuelnim prvakom države.

"Ne bih smatrao ovo najvećim uspjehom. I do sada sam imao zapažene rezultate, tako da ovo za mene nije neka novost ili nešto spektakularno. Jesam preuzeo ekipu koja je bila u veoma lošoj situaciji, ali je sport zato interesantan, jer smo za kratko vrijeme došli u ovu poziciju da budemo prvi. Ali, ponavljam, sve se brzo mijenja i ne želim da me ovo ponese u neku euforiju", kazao je trener kluba sa Tušnja.

Musemić dodaje da u Slobodi nema poseban motiv da se nekome dokaže, nego samo radi svoj posao kojem je potpuno predan.

"Ne znam kome bih se dokazivao. Radio sam svoj posao. Bio sam slobodan trener i dobio posao. Gdje god sam radio želio sam napraviti najbolje i najviše što mogu, jer sam takav po prirodi. Cijelim srcem sam s timom, od jutra do mraka. U principu, nikada nisam zadovoljan, jer uvijek može bolje", kazao je za kraj Musemić.