Nogomet
30

Mulalić pred Slaviju: Ja sutra da igram, znao bih kako treba

Piše: Elvis Bunić
Enis Sadiković i Edis Mulalić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Željezničar i Slavija sutra od 13 sati na Grbavici igraju meč 15. kola BHT Premijer lige, a novinarima su se danas na press konferenciji obratili šef stručnog štaba Edis Mulalić i polivalentni igrač Plavih Enis Sadiković.

"Znamo svi šta je bilo prošlog vikenda (poraz od Rudara u Prijedoru 1:0, op. a.). I mi kao ekipa, a ni navijači nismo glupi da znamo kakva je izvedba bila. Pomogla nam je malo utakmica u srijedu u Kupu (pobjeda nad GOŠK-om 1:0, op. a.) da se vratimo na neke stvari koje smo prije radili. Mislim da je vrlo bitno da smo se plasirali u četvrtfinale Kupa, gdje posljednje dvije godine nismo bili nikako. No, ne smije se zaboraviti ni prošli vikend", upozorava Mulalić.

O Meču sa ekipom iz Istočnog Sarajeva strateg Želje kaže:

"Slaviju smo gledali i analizirali. Oni nas poznaju, kao i mi njih i mislim da smo pokazali u prošlom periodu da mi kad smo pravi, drugi teško mogu izaći na kraj s nama. Pokušavam u ovih mjesec dana da igračima dočaram i objasnim da je ovo vrlo težak, rudarski posao. Jučer što si radio, ništa ne važi danas i uvijek moraju dati 300 posto i da je trening jedno, a izvedba drugo, da je vikend i dan utakmice najbitniji. Kad smo mi na 300 posto, teško je protiv nas igrati, a kad smo na 250 posto, mi imamo sami probleme.

Sutra mi možemo ponovo sami sebe pobijediti. Svaka čast Slaviji, poštujemo ih i mislim da u gostima igraju bolje nego kući jer imaju problem sa pravljenjem igre i oni su toga svjesni. Volio bih da pokažemo navijačima i svima da nama nije svejedno što smo u situaciji u kojoj smo, da u nama ima 'krvi i mesa'. Pokušavam od prošlog vikenda i u ove četiri sedmice koliko zajedno radimo im to donijeti. Ja sutra da igram, znao bih kako treba i to pokušavam 'prebaciti' igračima. Najteže je u fudbalu kad neko sumnja u tvoj karakter", govori Mulalić.

Što se tiče zdravstvenog biltena, dva defanzivca neće biti u konkurenciji.

"Bogdanović ima istegnuće ligamenta koljena koje je zaradio u Prijedoru, a Mladenović ima povredu aduktora i njih dvojica najvjerovatnije neće biti u kombinaciji za sastav. Ostali su svi zdravi, nemamo kažnjenih, a Hadžiahmetović se mora odužiti državi i otišao je igrati za reprezentaciju. Nebitno ko će sutra izaći na teren i igrati, mislim da su moji igrači svjesni o čemu se radi", pojašnjava Mulalić.

Željezničar ove sezone mnogo oscilira u igri, a Mulalić ima jednostavno objašnjenje za to.

"Zbog mladih igrača osciliramo u igri. Oni se nisu nalazili prije u kriznim situacijama, a već za godinu hoće i sigurno će moći drukčije reagovati. Teško je očekivati od igrača od 17, 18 godina da uzima neku odgovornost. U narednom periodu ćemo pokušati da sklopimo neke stvari, da to malo drugačije izgleda jer evidentno je da osciliramo. Nemoguće je da nadigraš Sarajevo, Zrinjski, Široki u svim segmentima fudbalske igre, pa onda da odigraš kao u Prijedoru.

Siguran sam da će oni prebroditi tu stvar. Također, moraju se ovi drugi, malo stariji igrači, malo zapitati i malo više odgovornosti preuzeti na sebe. Najgore je u životu sebe kad razočaraš. Sebe kad ne razočaraš, nećeš ni druge razočarati. Oni trebaju biti svjesni toga i ja se nadam da je u tom pravcu bila ta utakmica u Prijedoru.

Ako loše igraju dva, tri igrača, zamijeniš ih i to je to, ali svi su odigrali loše u Prijedoru. Najvažnije je da oni sebe zadovolje. Sebe kad zadovoljiš, ne sekiraj se za druge", konkretan je bio šef stručnog štaba Plavih, koji je dodao kako radi s onim što ima na raspolaganju, s obzirom da on nije dovodio igrače ovog ljeta.

"Nemam puno izbora. Ljudi koji su bili prije šefovi imali su svoje vizije i dovodili igrače koje su oni željeli i sada ja moram igrati s onim što imam. Niko te ne pita kako radimo, krpimo, utežemo, natežemo, motivišemo, ne spavamo, ne jedemo, analiziramo, treniramo i opet ništa ti ne garantuje rezultat. Tako da s onim što imaš, radi i šuti. Neke stvari su sigurno nesretno ispale, ali bit će vremena i mjesta da o tome pričamo. Sada se treba zbiti i pokazati karakter", poručio je na kraju Edis Mulalić.

Enis Sadiković, igrač koji u ekipi s Grbavice igra nekoliko pozicija, istakao je kako su igrači svjesni da su podbacili u Prijedoru, ali da će dati sve od sebe da u narednom periodu to isprave.

"Sigurno smo razočarani poslije utakmice u Prijedoru gdje nismo pokazali ama baš ništa, baš suprotno od onoga što šef od nas traži. Nije stvar motivacije, takve utakmice se dešavaju, ni mi igrači ne znamo šta i kako, a teško se 'čupamo' iz tih stvari sami. No, imali smo sreću da igramo Kup u srijedu da vratimo samopouzdanje i svjesni smo kakva je situacija u ekipi i moramo da se dižemo na tabeli.

Svaka utakmica je teška, znamo šta i kako trebamo. Trenutno se nalazimo u situaciji gdje zaostajemo za vodećim timovima, ali ako uhvatimo ritam, mislim da neće biti nikakvih problema. Dolaskom šefa neke stvari smo vratili na određeni nivo, znamo šta hoćemo i kako trebamo, ali utakmice u Prijedoru jednostavno se dešavaju.

Nije bila stvar da je loše igralo dva, tri ili četiri igrača, svi smo igrali loše i nastojat ćemo da to više ne ponovimo. Protiv Slavije naravno da očekujemo pobjedu", poručio je Enis Sadiković.