Nogomet
12

Mujdža će biti spreman: Ako na SP moramo igrati sa Hrvatskom, neka to bude u finalu

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Mensur Mujdža uspješno se oporavlja od još jedne, treće po redu povrede u sezoni, radi kojih je odigrao svega sedam budesligaških utakmica za Freiburg u tekućem šampionatu, potvrdio je nogometni reprezentativac Bosne i Hercegovin

"Napokon sam dobro. Počeo sam sa laganim trčanjem i vježbama. Cijeli proces rehabilitacije ide na najbolji mogući način. Uskoro ću početi raditi sa loptom, odnosno vratiti se u puni trenažni proces. Možda uspijem biti spreman i za utakmicu zadnjeg kola Bundeslige koju ćemo odigrati 10. maja na gostovanju kod Hannovera", rekao je Mujdža.

Zbog Brazila jučer se cijepio

Desni bočni igrač bh. državnog tima obavio je jučer u Njemačkoj i dodatne ljekarske preglede.

"Na preporuku doktora u Freiburgu jučer sam se cijepio pred put na Svjetsko prvenstvo u Brazil. Primio sam i tetanus", istakao je Mujdža, te naglasio:

"Doći ću spreman na pripreme reprezentacije BiH zakazane za 15. maj. Do početka Svjetskog prvenstva vjerujem da mogu biti u zadovoljavajućoj formi".

Smatra da posljednje loše igre i rezultati u prijateljskim utakmicama sa Argentinom i Egiptom, koje je BiH obje izgubila sa po 0:2, neće utjecati na ekipu, odnosno da će se reprezentativci BiH vratiti na pobjednički kolosijek koji ih je krasio tokom kvalifikacija za Mundijal.

"S obzirom na veliki uspjeh koji smo ostvarili prvim plasmanom BiH na SP, vjerujem da ćemo na šampionatu u Brazilu potvrditi kvalitet. Imamo kontinuitet dobrih igara i rezultata u posljednjim godinama, tako da zadnje dvije utakmice ne bi trebale posebno utjecati na tim. I atmosfera će biti na najvišem nivou, u to sam uvjeren", mišljenja je Mujdža.

Vjeruje u plasman BiH u osminu finala

"Imamo šansi i optimista sam. Argentina je prvi favorit grupe. Nigerija je odlična, a ni Iran ne smijemo potcijeniti. Oni su pobijedili Južnu Koreju i nisu bez veze. Bit će teško, ali se najiskrenije nadam našem pohodu u osminu finala, a onda ko zna…", kazao je Mujdža.

Zagrepčanin koji je od 2004. do 2006. godine nastupao za mladu reprezentaciju Hrvatske za A selekciju BiH igra od 2010. godine. Shodno tome, pomno će pratiti i nastupe Hrvatske na SP.

"Imaju tešku grupu. Ipak, kao i mi i Hrvatska ima šanse da se plasira u drugi krug takmičenja, bez obzira što će igrati na otvaranju šampionata sa domaćinom Brazilom. Ekipa selektora Nike Kovača posjeduje iskustvo igranja na velikim takmičenjima, a osobno smatram i da su bolji od Meksika i Kameruna", rekao je Mujdža i otkrio kroz smijeh da mu ne bi bilo svejedno igrati protiv Hrvatske na SP:

"Zbog nekih stvari možda bi meč BiH - Hrvatska na SP najbolje bilo izbjeći. Koliko znam ne možemo se sastati prije polufinala, u nekim kombinacijama i prije finala. Bio bih sretan kada bismo igrali sa Hrvatskom. To znači da bi napravili veliki podvig u Brazilu. Međutim, kada bih se pitao i ako bih mogao birati, onda bih rekao, ako baš moramo igrati neka to bude u finalu! Jasno, to je teško izvodivo, ali ne bi bili ni prvi ni posljednji ako bismo iznenadili cijeli svijet".

Vjerovatno ostaje u Freiburgu

Mujdži ugovor sa Freiburgom ističe predstojećeg ljeta.

"Počeo sam pregovore sa Upravom u vezi s produženjem saradnje. Vidjet ćemo šta će biti. Ne bih imao ništa protiv da ostanem u Freiburgu i Bundesligi. Ovdje sam pet godina i nemam nikakvih pritužbi. Lijepo mi je. Imali smo dobrih igara i rezultata, ali i sezona koje su nešto lošije poput ove. Vjerovatno ću ostati u Freiburgu, mada vam to sa 100 procentnom sigurnošću ne mogu potvrditi u ovom trenutku", kazao je Mujdža.