Nogomet
20

Muharemović priželjkuje trofej u Kupu BiH i plasman u Evropu: Sve je u našim rukama

Piše: D. B.
Veldin Muharemović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Veldin Muharemović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nogometaši Olimpica su sinoć napravili dobar rezultat u prvoj utakmici finala Kupa BiH odigravši 1:1 sa Širokim Brijegom na stadionu "Pecara". Kapiten Vukova Veldin Muharemović zadovoljan je onim što je ekipa pokazala u prvom meču te se nada da će u revanšu Olimpic osvojiti svoj prvi trofej i prvi put se plasirati u Evropu.

U Olimpicu su itekako zadovoljni neriješenim rezultatom, posebno ako se u obzir uzmu događanja na terenu u drugom poluvremenu.

"Da nam je neko ranije ponudio ovaj rezultat prije utakmice, vjerovatno bismo ga objeručke prihvatili, jer smo u završnici Kupa BiH u gostima teško postizali golove. Puno nam znači što smo rano postigli pogodak, a oni su bili svjesni da moraju svim silama krenuti naprijed i preokrenuti rezultat. U prvom poluvremenu smo odolijevali napadima, a uz to imali i svoje prilike. Da smo ih iskoristili u prvom poluvremenu riješili bismo pitanje pobjednika, no, nismo bili precizni. Na poluvremenu smo se dogovorili da i u nastavku stojimo dobro jer smo očekivali još žešće napade. Oni su pravili pritisak, a nas je smirio gol prednosti koji smo imali. Očekivali smo da će to biti dovoljno. Međutim, Široki je bez obzira na priče o slaboj formi krenuo naprijed po izjednačenje i pobjede, jer im je Kup BiH jedini izlaz u Evropu. Uspjeli su izjednačiti, a mi smo u tom drugom poluvremenu imali i dosta sreće, jer nismo mnogo napravili. Trebamo biti zadovoljni", izjavio je Muharemović.

U revanšu u ekipi Olimpica neće biti suspendovanog Sulejmana Smajića, ali je dobra vijest povratak Kenana Handžića. Muharemović očekuje da će Vukovi biti jači nego u Širokom Brijegu.

"Imamo sedam dana da se pripremimo, a vraća nam se i Kenan Handžić, koji će nas učiniti jačim. Bit će to potpuno drugačija utakmica, barem što se nas tiče. Što se tiče Smajića, on je bio rovit u posljednjih nekoliko utakmica, imao je problema s tetivama, tako da je protiv Širokog Brijega odigrao uglavnom na svježinu. Vidjelo se da nam je nedostajao Kenan, koji može ispratiti sve situacije kada je riječ o našoj odbrani. U revanšu ćemo s njim u ekipi sigurno biti čvršći. Također, moći ćemo igrati opuštenije jer su mnogi igrači u prvoj utakmici strahovali od suspenzije. Niko nije želio propustiti finale", rekao je kapiten Olimpica.

On smatra da je Olimpic bliže trofeju od Širokog Brijega, ali je najavio da se njegov tim neće braniti i čuvati rezultat.

"Bliže smo trofeju za taj jedan pogodak. U drugoj utakmici se nećemo braniti, jer mi to ne znamo, a i kad pokušamo, to loše izgleda, posebno bez igrača kakav je Kenan Handžić. Smatram da ćemo igrati dobro, krenut će i oni kako bi dali gol, ali neće biti srljanja. Gol se može postići i u posljednjim sekundama. Moramo dogovoriti taktiku koja će nas odvesti u finale", jasan je bio Muharemović.

Prema njegovom mišljenju, Olimpic će u revanšu odlučivati sam o svojoj sudbini.

"Imamo šansu da ostvarimo svoj cilj, sve je u našim rukama. Trebamo napraviti analizu i dobro se pripremiti kako bismo napravili historijski uspjeh, osvojili Kup BiH i plasirali se u Evropu". kazao je iskusni nogometaš.

Iako rezultat ide u prilog Olimpicu, iskustvo je na strani Širokog Brijega. No, tim sa Otoke vjeruje u uspjeh.

"Ima pritiska, nekim igračima su se 'svezale' noge. Široki Brijeg igra svake sezone ovakve utakmice, iskusna su ekipa, pa im ovo finale ne predstavlja ništa specijalno u tom smislu, što im je prednost. Ipak, na kraju je sve u našim rukama. Neće biti lako, Široki ima svoje adute, a naš je cilj da to osujetimo. Nadam se da ćemo ostvariti historijski uspjeh", istakao je Muharemović.

Poznato je da Olimpic nažalost nema grupu vatrenih navijača, ali je u revanšu svaka pomoć s tribina dobrodošla.

"Pozvao bih sve naše simpatizere da dođu na stadion i podrže nas, jer će nam to mnogo značiti u revanšu", završio je Muharemović.

Druga finalna utakmica Kupa BiH igra se u srijedu na stadionu Asim Ferhatović Hase.