Nogomet
1

Muhamed Konjić: Portugal je u blagoj prednosti nad Švedskom, Hrvatima će biti teško

Piše: D. B.
Muhamed Konjić (Foto: AFP)
Muhamed Konjić (Foto: AFP)
Prve utakmice baraža za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine igraju se večeras, a sastaju se Island - Hrvatska, Ukrajina - Francuska, Grčka - Rumunija i Portugal - Švedska. Bivši reprezentativac BiH Muhamed Konjić je u razgovoru za portal Klix.ba analizirao parove baraža i prognozirao ko će se nakon dvije utakmice naći u Brazilu.

U duelu Portugala i Švedske Konjić je kao blagog favorita izdvojio Portugalce, a razlozi su njihovo iskustvo i nešto kvalitetniji tim.

"Sigurno najzanimljiviji duel je Portugal - Švedska u kojem će se na suprotnim stranama naći možda i dva najveća evropska nogometaša, Portugalac Cristiano Ronaldo i Šveđanin Zlatan Ibrahimović. Portugalci su stekli mnogo iskustva u baražima i sigurno da zbog toga imaju malu prednost u ovom susretu, iako Švedsku ne smijemo otpisati. Ovo je prema mom mišljenju najravnopravniji duel u ovom baražu, ali je Portugal zbog pomenutog iskustva i kvaliteta tima favorit", rekao je Konjić.

Francuskoj je dao prednost nad Ukrajinom, iako je upozorio na dokazanu snagu Ukrajinaca.

"Francuska zbog kvaliteta i autoriteta ima prednost nad Ukrajinom, koja je u jednoj teškoj i jakoj grupi sa Engleskom, Crnom Gorom i Poljskom napravila i više nego što se očekivalo. Međutim, Francuzi su kvalitetniji i vjerovatno će se naći u Brazilu", kazao je Konjić.

Kada je riječ o paru Grčka - Rumunija, on priželjkuje prolaz Rumuna, ali smatra da će u tome ipak uspjeti Grci.

"Grčku dobro poznajemo, a volio bih da ih Rumuni iznenade i ostave kod kuće, ali bojim se da su Grci ipak nekako u tom duelu iskusniji i lukaviji. Možda još uvijek nije došao kraj toj generaciji i njihovom načinu igranja, koji im uspijeva, koliko god on bio destruktivan", smatra bivši reprezentativac BiH.

Konjić je rekao da Hrvatska na papiru ima najlakši zadatak, ali da je očekuje težak posao protiv Islanda s obzirom na lošu formu posljednjih mjeseci.

"Hrvatska je prije početka kvalifikacija bila favorit, ali je napravila jednu nevjerovatno lošu seriju rezultata i sada je u baražu. Ipak, atmosfera se popravila i Hrvati tako ulaze u duel sa Islandom, reprezentacijom koja je u usponu i ima mnogo samopouzdanja. Prva utakmica ovih dviju reprezentacija može puno odlučiti. Hrvatska bez obzira na poziciju na FIFA-inoj listi zbog svoje forme nije apsolutni favorit i svaki rezultat u prvoj utakmici koji ne znači poraz bi Hrvatima bio itekako dobar. Hrvati sa novim selektorom pokušavaju popraviti stvari, a ako to uspiju, sigurno je da su favoriti. Pitanje je da li je bilo vremena za to. Moje mišljenje je da će Hrvatska osigurati plasman u Brazil, ali da to neće biti nimalo lako", istakao je Konjić.

Kao favorite za osvajanje SP-a u Brazilu je izdvojio četiri reprezentacije.

"Uvijek su tu standardni favoriti. Na Brazil, koji je domaćin, uvijek morate računati, iako ne oduševljava igrom, zbog publike i autoriteta ih morate svrstati u favorite. Španija kao svjetski i evropski prvak također ima ogromne šanse. Osim toga, tu su Italija i Njemačka", rekao je Konjić.

Smatra kako je o mogućnostima Zmajeva u Brazilu prerano govoriti.

"Rano je govoriti o tome. Tek kad vidimo grupe znat ćemo naše mogućnosti. Mi smo već napravili velike stvari i ne trebamo sebi stavljati taj teret na leđa. Najbitnije je da kroz prijateljske utakmice napravimo model kojim ćemo igrati. Bilo bi fantastično da igramo protiv velikih reprezentacija na SP-u onako kako smo igrali u grupi. Ako ne može tako, onda nam treba drugačiji model. Imamo vremena da testiramo i eksperimentišemo, ali ako ponovimo našu igru, to će u svakom slučaju biti jedna renesansa u nogometnom svijetu. Rijetko koja je reprezentacija igrala ofanzivno kao mi, ali to do SP-a moramo testirati protiv velikana", završio je Konjić.

Island i Hrvatska igraju svoju utakmicu baraža od 20 sati, dok susreti Ukrajina - Francuska, Portugal - Švedska i Grčka - Rumunija počinju u 20:45 sati.