Nogomet
0

Muhamed Konjić: Grupa F nije neprolazna, imamo veliku šansu

Klix.ba
Muhamed Konjić (Foto: AFP)
Muhamed Konjić (Foto: AFP)
Nakon što je žrijebom odlučeno da će nogometna reprezentacija BiH na Svjetskom prvenstvu u Brazilu sljedeće godine igrati u grupi F protiv Argentine, Irana i Nigerije, bivši bh. reprezentativac Muhamed Konjić je rekao da Zmajevi imaju veliku šansu da se plasiraju u nokaut fazu ovog velikog takmičenja.

"Grupa F za nas nije neprolazna uprkos tome što je tu i Argentina. Ipak, u grupi su Iran i Nigerija, reprezentacije koje su lakši protivnici. Generalno, imamo šansi i možemo bez problema da se borimo za drugo mjesto. Jedina mala nesreća je u tome što igramo prvu utakmicu protiv Argentine na Marakani. Naše neiskustvo na svjetskim prvenstvima bi u toj utakmici moglo doći do izražaja", izjavio je Konjić za BHT.

Prijateljska utakmica protiv Argentinaca odigrana u St. Louisu u novembru bi trebala poslužiti Zmajevima da isprave greške.

"Velika škola nam je ta utakmica, jer sada možemo ispraviti svoje greške. Bit će to zanimljiva utakmica jer će se na suprotnim stranama naći dva ubojita tandema, Argentinci Gonzalo Higuain i Lionel Messi te naši Edin Džeko i Vedad Ibišević. Iran i Nigerija, koliko god jaki bili, nisu neprolazni, dok mi, koliki god autsajderi bili, imamo velike šanse za plasman u nokaut fazu", smatra bivši reprezentativac BiH.

Stil kojim je BiH igrala u kvalifikacijama bi mogao donijeti dobre rezultate protiv Nigerije i Irana, međutim, najveći problem je neiskustvo igranja na velikim takmičenjima.

"Stil kojim smo plijenili pažnju nogometne javnosti je teško primijeniti protiv velikih reprezentacija, ali protiv Nigerije i Irana bi to moglo dati rezultat. Aduti su nam svakako lepršavost, vjera u sebe i činjenica da igramo najbolje protiv najboljih. Najveći nam je problem neiskustvo igranja na ovakvim takmičenjima, ali će nam sigurno dobro doći pomoć Ivice Osima. Također, bit će teško izdržati zgusnut raspored i visok tempo u 15 dana, ali imamo šest mjeseci da proširimo tim i ako primijenimo isti pristup igri kao u utakmici protiv Grčke, možemo svakog pobijediti", jasan je bio Konjić.