Fabio Capello
0

"Možemo pobjeđivati i najjače na svijetu"

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Selektor engleske nogometne reprezentacije Fabio Capello bit će nagrađen s 5.7 miliona eura ako njegova ekipa u Južnoafričkoj Republici osvoji naslov svjetskog prvaka.

Engleska je pobjedom protiv Hrvatske 5-1 u srijedu na Wembleyju i teoretski potvrdila plasman na Svjetsko prvenstvo, ostvarivši u osmom nastupu u šestoj skupini europskih kvalifikacija osmu pobjedu. Sjajna partija Capellovih odabranika protiv Hrvatske napunila je veliki dio javnosti i navijača na Otoku optimizmom da bi ''Gordi albion'' na svjetskoj smotri mogao otići do kraja.

  • Napravili smo prvi korak, plasirali smo se na Svjetsko prvenstvo. Ali, za eventualni trijumf na Mundijalu potrebno nam je još jako puno rada. Dobra smo ekipa, igramo dobro, ali moramo ostati s obje noge čvrsto na zemlji. Ovo je važan korak, ali ipak samo prvi korak – rekao je italijanski strateg dan nakon trijumfa na Wembleyju.

  • Uvijek sam govorio da imamo dobru ekipu, a sada smo u velikoj mjeri podigli i samopouzdanje. Stoga mogu reći da možemo pobjeđivati i najjače reprezentacije na svijetu. Ja imam svoj sistem rada i jako sam sretan što ga igrači prate na pravi način. Razgovaram puno s njima na treninzima i sastancima, a moji nogometaši uvijek shvate i prepoznaju šta od njih tražim. Uz utakmice u utakmicu smo sve bolji i bolji, napredujemo korak po korak – dodao je Capello.

  • Kada sam prihvatio dužnost izbornika Engleske, bio sam uvjeren da imam na dispoziciji dobre i kvalitetne nogometaše, ali mi nije bilo jasno zbog čega su nudili jednu sliku u svojim klubovima, a drugu u reprezentaciji. Stoga sam jako puno vremena i energije posvetio radu na psihološkoj bazi, a igrači su me uspješno pratili i promijenili mentalitet. Prvi važni impuls u tom smislu bila je pobjeda protiv Hrvatske u Zagrebu. Nakon tog uspjeha nam je samopouzdanje odjednom jako poraslo.

  • Ipak, smetalo me što uvijek igramo dobro u gostima, ali ne i na Wembleyju. Problem je bio Wembley, ali u srijedu smo protiv Hrvatske igrali jako dobro i na Wembleyju.

Capello se nije uvukao u zamku engleskih novinara koji su već tražili imena igrača za Svjetsko prvenstvo.

  • To je nemoguće znati u ovoj fazi. Nadam se da ću imati priliku odabrati najbolje igrače, ali uvijek postoji mogućnost da se neko ozlijedi. Nadam se na neće, ali ne mogu već sada odlučivati o igračima za Svjetsko prvenstvo. Kada za to dođe vrijeme, izabrat ću najbolje igrače, one koji su u najboljoj formi. Neki su i sada ozlijeđeni, recimo – Owen Hargreaves. Ne znam hoće li on biti spreman do Mundijala.

Na kraju, Capello ne bi bio što jest da ne kaže koju riječ i o disciplini. Najavio je i dio režima za Svjetsko prvenstvo.

  • Sviđa mi se atmosfera koju smo postigli tokom treninga, naše zajedništvo. Jasno je da će engleski reprezentativci tokom Svjetskog prvenstva imati potrebu biti u kontaktu i sa svojim suprugama, djevojkama i prijateljima. Imat će za to i priliku, jedan dan poslije svake utakmice.

Ako je neko slučajno pomislio da je to premalo, selektor Engleske brzo je dodao.

  • U Južnoafričku Republiku idemo igrati nogomet, a ne na praznike!