BiH - Španija
0

Može li večeras pasti "furija"?

Piše: Edin Isanović
Bh. nogometna nacionalna vrsta večeras u Zenici sa početkom u 20 sati igra posljednju kvalifikaconu utakmicu za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Južnu Afriku.

Protivnik je Španija, aktuelni evropski prvak. Reprezentacija koja je godinama bila u čekaonici (kada su trofeji u pitanju) iako je na mnoga takmičenja putovala kao najveći favorit. Ipak, na kontinentalnoj smotri podno Alpa "furija" je dotakla vrh. Do tog trofeja na Pirinejskom poluostrvu živili su od sjećanja na 1964. godinu i naslov prvaka. Mnogi nisu mogli objasniti kako zemlja sa toliko dobrih nogometaša ne uspjeva ostvariti zapaženiji rezultat.

Prevladali sve razlike

Kako doći u poziciju da se ugrozi Casillas? Osnovno je da se Misimović i vezni igrači uspiju približiti Džeki i Ibiševću, tako će se omogućiti Bajramoviću, Muratoviću, Pjaniću i Vladaviću (mada sve zavisi ko će igrati) ubacivanje između linija te svima zajedno priliku za udarac s distance.
Čak se pričalo o velikim podjelama u svlačionici na Katalonce, Andalužane, Kastiljance, Baske... Recimo u San Sebastianu se slavilo ispadanje Španije na planetarnoj nogometnoj smotri 2002. Tada su eliminisani od suorganizator takmičenja, Južne Koreje. Ispali su na jedanaesterce. No, čini se da su konačno loše dane ostavili iza sebe. Sve razlike su prevladali. U našoj grupi pobijedili su u svim dvobojima i već odavno obezjbijedili odlazak na Rt dobre nade. Demonstrirali su moć, agresivnost, kreativnost, realizaciju... Iznimno su jaki u duelu, fizički besprijekorno spremni, opasni s distance i kolektivno aktivni u napadu. Dodatni im je adut hitrina igrača iz vezne linije. Zasluženo su zauzeli prvo mjesto grupe 5. Naša odabrana nogometna vrsta je zauzela drugo mjesto i osigurala dodatne kvalifikacije.

Šef državne nogometne selekcije BiH Miroslav Blažević najavio je da će protiv Španije izvesti kombinovani sastav, uzimajući u obzir da sedam bh. igrača ima problema sa kartonima.

"Zaista imamo velikih problema sa žutim kartonima. Odlučio sam da nekoliko standarnih reprezentativaca poštedim. Igramo protiv jedne od najboljih reprezentacija svijeta. Bez obzira na to što za naše suparnike također neće igrati nekoliko prvotimaca, mislim da su i dalje apsolutni favoriti. Oni imaju širok izbor kvalitetnih igrača, tako da im to neće predstavljati problem. Ja moram kombinirati.No, i pored svega nadam se da ću pronaći pravu formulu da se Špancima suprotstavimo na pravi način".

Da napomenemo žute kartone imaju Jahić, Nadarević, Spahić, Muratović, Misimović, Rahimić i Salihović. FIFA je donijela odluku da se javne opomena zarađene u kvalifikacijama ne poništavaju u baražu. Stoga pomenuti igrači (oni koju budu igrali) moraju biti na oprezu. Situaciju dodatno otežava činjenica da pravo nastupa nema Ibričić (isto zbog kartona). Ostaja da vidimo za koju soluciju će se odlučiti naš selektor.

Respekt Del Bosquea

Brojke o Španiji Savez osnovan:1909. Predsjednik: Angel Maria Villar Liona Selektor: Vicente Del Bosque Fifa ranking: 2 Najbolji fifa ranking: 1. (juli 2008. – juni 2009.) Najlošiji fifa ranking: 25. (mart 1998.) Broj profesionalnih igrača: 1.563

Ukupan broj igrača:129.170 Broj klubova: 18.286 Najviše nastupa: Andoni Zubizarreta (126) Najviše pogodaka: Raul (44) Najveća pobjeda: Španija – Bugarska 13-0 (21. maj 1933.) Najveći poraz: Italija – Španija 7-1 (4.juni 1928), Engleska – Španija 7-1 (9. decembar 1931.) Najveći uspjesi: Svjetsko prvenstvo 12 nastupa (4 mjesto 1950.), Evropsko prvenstvo - 8 nastupa (1. mjesto 1964. i 2008. godine) Glavni grad: Madrid Površina: 504,030 km2 Stanovnika: 45.200.737

Kako doći u poziciju da se ugrozi Casillas? Osnovno je da se Misimović i vezni igrači uspiju približiti Džeki i Ibiševću, tako će se omogućiti Bajramoviću, Muratoviću, Pjaniću i Vladaviću (mada sve zavisi ko će igrati) ubacivanje između linija te svima zajedno priliku za udarac s distance. Da bi za sve pomenuto imalo snage za održavanje ritma, Blažević jednostavno mora u nastavku ubaciti nekog od veznih igrača. Reprezentativci koji dobiju šansu bit će dodatno motivirani željom da se pokažu. Do sada smo sa Špancima igrali pet puta, pobijedili su nas u tri navrata, dok je dva puta bilo neriješeno. Je li vrijeme za naš trijumf?

Španija jednostavno ima sve, sigurno je da će brzim odigravanjima pokušati doći do prilika. Vjerovatno niti jedna druga selekcija nema takav izbor igrača, toliko nogometaša koji mogu ući s klupe i promijeniti ritam utakmice.

Ipak, njihov selektor Vicente Del Bosque sa dosta respekta govori o našoj domovini: "Za mene nije nikakvo iznenađenje što je BiH ispred Turske i Belgije. Igraju odlično i svjesni smo šta nas očekuje u Zenici. Iako kvalifikacije želimo završiti sa svim pobjedama znamo da to neće biti nimalo lako. BiH djeluje kao reprezentacija koja ima znanje i snagu, koja zan šta hoće", napominje španski selektor.

Prošlo je samo četiri dana od trenutka kada je naša zemlja i definitivno izborila plasman u baraž. Treba priznati da smo to očekivali od ove generacije, znali smo da to nosi u sebi. BiH je u euforiji nakon najvećeg dometa nogometaša. Na poslu, školi, fakultetima, kafićima... svako od nas prepričava utakmice. S velikim ponosom i uvijek sa posebnim emocijama. Od nogometne reprezentacije je napravljen brend, prepoznatljiv u Evropi. Očekujemo da će okršaj sa "furijom" biti prava uvrtira za ono što nas očekuje 14. i 18. novembra...

Sastavi timova

BiH: Supić, Nadarević, Mravac, Jahić, Salihović, Misimović, Pjanić, Bajramović, Berberović, Džeko i Ibišević.

Španija: Casillas, Ramos, Albiol, Pique, Capdevila, Iniesta, Silva, Senna, Cazarola, Negredo i Mata.

Sudije: Plautz - glavni, Zauner i Shtraser pomoćni, svi iz Austrije.

Poznata kladionica Bet-at-home u svojoj ponudi za pobjedu BiH nudi kvotu 3.00, za remi 3.20, dok je za trijumf Španije izbacila ponudu 2.20. Očigledno je da našim gostima daju veće izglede.