Nogomet
39

Može li Island eliminisati Francusku i još jednom šokirati svijet?

Piše: Edin Isanović
Posljednja utakmica četvrtfinala Evropskog prvenstva igra se večeras na stadionu Stade de France u predgrađu Pariza Saint-Denisu. Snage će odmjeriti domaćin Francuska i reprezentacija koja je pobrala simpatije širom svijeta, Island.

Bez dvojbe, Trikolori su favoriti u ovom okršaju. Imaju respektabilnu ekipu. Osim toga, igraju kod kuće pred svojim navijačima i to je njihova prednost koja ih može pogurati u polufinale. Ne treba zanemariti činjenicu da je Francuska kao domaćin osvojila dva velika takmičenja, Evropsko prvenstvo 1984. i Svjetsko prvenstvo 1998. godine.

Francuzi su u dosadašnjem dijelu Eura upisali tri pobjede (savladali Rumuniju, Albaniju i Republiku Irsku) i jedan remi (Švicarska). Imaju gol razliku 6:2. Razlog za optimizam Francuske jeste i sjajna forma nogometaša Atletica iz Madrida Antoinea Griezmanna. Imao je odličnu klupsku sezonu i od njega se mnogo očekivalo u dresu Trikolora. To je i opravdao. U drugom poluvremenu utakmice sa Irskom postigao je dva pogotka i zadavao je mnogo problema suparničkoj odbrani. Brzina je njegov glavni adut, a sjajno se snalazi u šesnaestercu gdje je jednako opasan u igri glavom i nogom.

Premda imaju oscilacija u igri nacija vjeruje kako će eliminisati Island i u polufinalu Eura odmjeriti snage s Njemačkom.

Islanda je svojom igrom pokupio mnogo simpatija zaljubljenika u najvažniju sporednu stvar na svijetu. U dosadašnje četiri utakmice Eura upisali su dvije pobjede (Austrija i Engleska) i dva remija (Portugal i Mađarska). Senzacionalno su eliminisali Englesku. Pokazali su da se Deschampsovi izabranici u okršaju s njima ne smiju opustiti. Željni su pobjeda i uspjeha, a upravo je dispciplina u igri ono što ih krasi. Ne gube raspored i glavu niti u trenucima kada gube. To su pokazali u dvoboju s Englezima kada su brzo poravnali.

Također, znaju držati loptu te odigrati kontru i polukontru. Dakako, imaju fantastičnu koheziju i igrači igraju do krajnjih granica svojih mogućnosti za reprezentaciju. Uravnoteženi su od odbrane do napada i bit će veliko iskušenje za domaćina. Još jedan plus za Island jeste neopterećenost. Već su puno toga napravili i u sudaru s Francuzima mogu igrati bez ikakvog pritiska.

Selektor Francuske lišen je usluga Adila Ramija i N'Golo Kantea zbog suspenzija. S druge strane, kod Islanda svi igrači imaju pravo nastupa.

Utakmica počinje u 21 sat.