Velika očekivanja na Maksimiru
35

VIDEO / Može li Husejinović krenuti stopama Mujčina, Mihajlovića, Stanića, Škore...

Piše: Edin Isanović
Said Husejinović sa Zoranom Mamićem
Said Husejinović sa Zoranom Mamićem
Said Husejinović je prošle sedmice potpisao ugovor sa aktuelnim prvakom Hrvatske - Dinamom. Čelnici ovog kluba naglašavali su kako su dugo pratili ovog igrača i da od njega očekuju dobre partije.

U posljednja dva desetljeća mnogo nogometaša iz naše zemlje nosilo je modri dres. Neki su došli direktno kao pojačanje, dok su se pojedini prvo dokazivali u dugim klubovima.

Bilo je tu velikih i nezaboravnih majstora, kao i prolaznika koji nisu ni zaslužili modru majicu. Neki nikada nisu ni upisali zvanični nastup.

Šabić, Šašivarević, Karić...

U posljednjih dvadeset godina od bh. igrača dres Dinama su nosili: Bartolović, Bazina, Bekić, Ćorluka, S. Bošnjak, Golubica, Gvozden, Halilović, Dujmović, Ibrahimović, Jurčić, G. Jurić, M. Jurić, Karić, Madunović, Mešanović, Mujčin, Pavlović, Pandža, Peko, Pelak, V. Petrović, Prskalo, Stanić, Sivonjić, Z. Slišković, Šabić, Šašivarević, Tokić, Tomas, Vasilj, Vidačak...

Treba dodati i nogometaše koji su prije '90-ih sa dosta uspjeha igrali za Zagrepčane, poput Harisa Škore, Radmila Mihajlovića, Denijala Pirića, Ilijasa Pašića, Džemala Mustedanagića, Miroslava Ćire Blaževića...

Said je izuzetan kreativac koji vuče akcije i razigrava saigrače. Odlikuju ga brzina i dobar udarac. Ipak, postavlja se pitanje može li Husejinović krenuti stopama Mujčina, Mihajlovića Stanića, Škore...

"Ne poznajem dovoljno Husejinovića i bilo bi nekorektno da bilo šta komentarišem. U svakom slučaju želim mu sve najbolje i nadam se da će se snaći u Maksimiru", izjavio je za Klix.ba Mario Stanić, nekadašnji nogometaš sarajevskog Željezničara, koji je sa dosta uspjeha igrao za Dinamo.

Radmilo Mihajlović je 1988. godine sa Grbavice preselio na Maksimir. Uvijek je isticao kako mu je u glavnom gradu Hrvatske bilo odlično.

"Sa nostalgijom se prisjetim najljepših sezona u Dinamu, s jednim Škorom, Šaljom, Deretićem... Kasnije je na mjesto šefa struke stigao Josip Skoblar, koji me prije utakmice sa Partizanom promovisao u kapitena. Bilo mi je neugodno zbog 'starosjedilaca', ali sam pristao", istakao je u jednom intervjuu za naš portal Mihajlović.

Mujčin je bio kapiten Modrih

Navijači Dinama rado se sjećaju Edina Mujčina i Harisa Škore. Prvi je dugo godina bio član tima sa Maksimira. Koliko su ga cijenili pokazuje podatak da je nosio i kapitensku traku. Postigao je nekoliko ključnih pogodaka, bio je miljenik pristalica Dinama.

Škoro je, kao i Stanić i Mihajlović, iz Doline Ćupova otišao u Dinamo. Iako je igrao samo jednu sezonu, ostavio je dubok trag. U 28 utakmica postigao je 14 pogodaka. Nametnuo se atraktivnim potezima i golovima. Nakon sjajnih izvedbi na Maksimiru potpisao je za Torino.

Svi zaljubljenici u nogomet u BiH vjeruju kako će Said Husejinović uspjeti u Maksimiru. Naravno, uz naporan rad i disciplinu.

Dinamo se pokazao kao zahvalan kupac, stoga ne trebaju čuditi neke naredne bh. akvizicije u ovom klubu.