Nogomet
0

Može li Benitez spasiti Chelsea ili evropski prvak napušta LP

Piše: D. B.
Rafael Benitez (Foto: AFP)
Rafael Benitez (Foto: AFP)
U srijedu su na rasporedu preostali susreti 6. kola Lige prvaka u okviru grupa E, F, G i H. Evropski prvak Chelsea mora pobijediti ekipu Nordsjaellanda i nadati se porazu Juventusa u Donetsku, jer je to jedini način da borbu za odbranu titule ne završi u ranoj fazi takmičenja.

Grupa E

Shakhtar - Juventus Shakhtar će zadržati prvu poziciju u grupi i plasirati se u nokaut fazu Lige prvaka ukoliko pobijedi ili odigra neriješeno sa Juventusom. Ekipa iz Torina također ima priliku završiti grupnu fazu na prvom mjestu, ali mora pobijediti Shakhtar ili odigrati neriješeno, ali da pri tome Chelsea ne ostvari pobjedu protiv Nordsjaellanda.

Chelsea - Nordsjaelland Chelsea mora osvojiti sva tri boda na svom terenu protiv Nordsjaellanda i nadati se da će Juventus izgubiti u Donetsku jer ima lošiji međusobni omjer sa Talijanima i Ukrajincima. To je jedini način da "ugrabi" jedno od mjesta koja vode u fazu eliminacije. Nordsjaelland se nema čemu nadati.

  1. Shakhtar 10
  2. Juventus 9
  1. Chelsea 7
  2. Nordsjaelland 1

Grupa F

Bayern - BATE Borisov

Bayern je siguran u nokaut fazi i nalazi se na prvom mjestu u grupi iako ima isti broj bodova kao Valencia, ali i bolji međusobni omjer. Bavarci će zadržati prvo mjesto ukoliko pobijede BATE ili osvoje više bodova u toj utakmici nego što Valencija učini na gostovanju kod Lillea. BATE će završiti na trećoj poziciji i ući u Evropsku ligu jer ima bolji omjer od Lillea.

Lille - Valencia

Valencia je već osigurala nastup u nokaut fazi, ali za prvu poziciju u grupi mora osvojiti više bodova protiv Lillea nego Bayern protiv BATE Borisova. Lille je završio evropsku avanturu.

  1. Bayern 10
  2. Valencia 10
  3. BATE Borisov 6
  4. Lille 3

Grupa G

Barcelona - Benfica

Barcelona u nokaut fazu ide s prvog mjesta u grupi. S druge strane, Benfica ima bolji međusobni omjer od Celtica, tako da će proći dalje ukoliko pobijedi na Camp Nou stadionu ili ukoliko osvoji više bodova u ovom kolu od Celtica.

Celtic - Spartak

Kako bi osvojio drugu poziciju u grupi, Celtic u ovom kolu mora osvojiti više bodova od Benfice. Spartak ne bi trebao biti problem pošto ruska ekipa više nema čemu da se nada.

  1. Barcelona 12
  2. Benfica 7
  3. Celtic 7
  4. Spartak 3

Grupa H

Manchester United - Cluj

Manchester United je pobjednik grupe i uvjerljivo je na prvom mjestu. Cluj mora osvojiti više bodova protiv Uniteda nego to učini Galatasaray protiv Brage.

Braga - Galatasaray

Galatasaray se nalazi na drugom mjestu zbog boljeg međusobnog omjera sa Clujem. Ukoliko turska ekipa želi u nokaut fazu Lige prvaka, morat će pobijediti Bragu u Portugalu ili osvojiti više bodova od Cluja koji igra protiv Manchester Uniteda. za Bragu ova utakmica nema značaj jer su nade o evropskom proljeću nestale u prošlom kolu.

  1. Manchester United 12
  2. Galatasaray 7
  3. Cluj 7
  4. Braga 3