Nogomet
5

Mourinhov United naspram Van Gaalove ere: Najmanje trče, najviše šutaju

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Trener Manchester Uniteda Jose Mourinho osvojio je manje bodova u odnosu na prethodnika Louisa van Gaala u ovoj fazi prošle sezone Premiershipa, a dublja analiza Sky Sportsa pokazuje kolike je promjene unio Mourinho na Old Trafford.

Mourinho je u prvih sedam kola upisao četiri pobjede, remi i dva poraza osvojivši 13 bodova, dok je Van Gaal osvojio 16 bodova, odnosno pet pobjeda, remi i poraz. U ovoj sezoni United je postigao 13 golova nakon sedam kola, dok je prošle sezone postigao jedan gol manje, njih 12. Uz to, Van Gaalov United je prošle godine nakon 7 kola bio prvi, dok je Mourinhov United trenutno šesti.

Obrati li se pažnja na stil igre i druge statističke podatke, dolazi se do zaključka da je Mourinho mnogo promijenio igru Uniteda, a vrijeme će pokazati da li to donosi bolji rezultat.

United je trenutno najbolja ekipa Premiershipa kada se gleda broj šuteva (92), a prošle sezone u istom periodu bio je tek 17. ekipa lige sa ukupno 54 šuta.

Ove sezone tim sa Old Trafforda je zabilježio 3.623 pasa u ligi i po tome je peta ekipa lige za razliku od prošle godine kada je upisao 4.053 pasa i bio drugi klub lige. Gledajući broj centaršuteva, United trenutno ima 179 upućenih centaršuteva (drugi u ligi), dok je prošle godine imao 123 centaršuta (17. u ligi). Posjed lopte nije mnogo pao - 59,8 posto u vrijeme Van Gaala u odnosu na 55,9 posto u vrijeme Mourinha.

Najveći pad u Mourinhovoj eri je trka i United je trenutno ekipa koja najmanje trči u Premiershipu. Igrači ovog kluba su u sedam kola skupa prešli 735,6 kilometara i po tome su najlošiji u ligi, dok je Van Gaalov tim nakon 7. kola sakupio 802,2 pretrčana kilometra i bio treći u ligi po tom parametru.