Prijedlog
0

Mourinho za Aragonesa kao novog selektora Portugala

Totalsport
Trener nogometaša madridskog Reala, Portugalac Jose Mourinho, smatra da bi iskusni španski stručnjak Luis Aragones bio dobar odabir za novog selektora reprezentacije njegove zemlje.

Nakon što je Carlos Queiroz dobio otkaz na dužnosti selektora u četvrtak, Portugalski nogometni savez (FPF) je u potrazi za njegovim nasljednikom.

Mourinho je ponudio svog favorita, 72-godišnjeg Luisa Aragonesa, koji je od 2004, do 2008. godine vodio špansku reprezentaciju, te ju je doveo do naslova europskog prvaka prije dvije godine. Naslijedio da je na klupi ''furije'' Vicente del Bosque, koji je ove godine sa Španijom osvojio Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi, a mnogi u Španiji velike zasluge za drugi uzastopni veliki naslov odaju Aragonesu, koji je u ekipu uveo stil igre s kratkim dodavanjima.

Kao što smo naveli, Mourinho je podržao izbor Aragonesa, ali s jednom zadrškom.

"Volio bih da Aragones postane novi selektora Portugala jer je vrlo iskusan trener. S druge strane, moje je uvjerenje da bi svaku reprezentaciju trebao voditi domaći trener ", smatra Mourinho.

Aragones je nakon selektorskog mandata u španskoj reprezentaciji preuzeo vođenje turskog Fenerbahçea, koji mu je nakon jedne odrađene sezone uručio otkaz.

"Spreman sam bilo gdje nastaviti karijeru. Preuzeo bih bilo koju reprezentaciju ili klub izvan Španije. Želim nastaviti trenerski posao", izjavio je u utorak Aragones za špansku radijsku stanicu Cadena COPE.

Podsjećamo, nogometaši Portugala izuzetno su loše otvorili kvalifikacijsko takmičenje za Europsko prvenstvo 2012. godine, te su već sada opasno ugrozili plasman na Euro za dvije godine u Poljskoj i Ukrajini. U prvom su kolu odigrali na domaćem terenu s Ciprom 4-4, dok su potom poraženi kod Norveške 1-0.