Nogomet
43

Mourinho uštimao Crvene vragove: Leicester pregažen na Old Traffordu, prvjenac Pogbe

Piše: O. T.
(Foto: EPA)
Da li je Jose Mourinho pronašao dobitnu kombinaciju u Manchester Unitedu? Ubjedljiva pobjeda nad aktuelnim prvakom Leicester Cityjem (4:1) u 6. kolu Premiershipa možda nije do kraja odgovorila na to pitanje, ali je veliki razlog za optimizam na Old Traffordu i za zatišje oštrih kritika.

Nakon što je sezonu otvorio sa četiri vezane pobjede u svim takmičenjima i uz to osvojio Community Shield, Manchester United je nakon reprezentativne pauze upisao tri vezana poraza od čega dva u Premiershipu. Zlatan Ibrahimović i Jose Mourinho etiketirani su kao "dotrajala roba", a Paul Pogba kao promašena investicija koja je masno plaćena.

Nije United impresionirao ni sredinom sedmice kada je sa 3:1 u gostima savladao Northampton u EFL Cupu nakon čega je Mourinho u izjavi kazao da je svijet pun Einsteina koji brišu 16 godina njegove karijere i nevjerovatnu historiju Manchester Uniteda.

Sastav koji je Mourinho odabrao za ovaj meč nagovijestio je promjene, ali je ostalo pitanje kakve promjene. Jer, na klupi je ostao kapiten Rooney što se donekle i očekivalo, zbog povrede je iz kombinacija za meč otpao Shaw kao i Martial, dok je Fellaini ostao na klupi. Zaigrali su Mata, Herrera, Blind na poziciji lijevog beka i Lingard.

Foto: EPA
Foto: EPA

Meč je započeo blago dominacijom Uniteda, ali je prvu opasnost stvorio tim Claudija Ranierija kada su u 17. minuti prijetili Drinkwater i Huth. Uslijedio je uragan Crvenih đavola. Prvo je Smalling nakon ubačaja Blinda iz konrera pogodio u 22. minuti. Zatim je u 26. minuti Rashford bio u odličnoj prilici da udvostruči vodstvo, ali ostalo je 1:0.

Novu veliku šansu za domaći tim imao je Ibrahimović nakon što mu je Pogba poslao sjajan pas u 28. minuti, ali je Šveđanin šutirao preko gola. Dominacija Uniteda nije prestajala, a na red je stigao i Pogba koji je opasnim udarcem sa preko 30 metara namučio Zielera.

Pritisak se isplatio u 37. minuti kada na asistenciju Lingarda pogađa Mata za 2:0. Tri minute kasnije izuzetna akcija Uniteda nakon kornera rezultirala je golom Rashforda, a asistenciju je upisao Mata. Posljednji čin Unitedovog uragana priredio je Pogba koji je tako postigao svoj prvi gol u 13. nastupu za United pri čemu se računaju oba njegova boravka na Old Traffordu.

U drugom dijelu smo gledali dosta mirniji meč, a monotoniju je prekinuo Gray u 59. minuti kada je prelijepim pogotkom matirao De Geu. Šansu za peti gol domaćeg tima imao je Ibrahimović u 67. minuti, ali Zieler je odbranio njegov udarac. Do kraja meča uglavnom je prijetio United, ali ostalo je 4:1.

U narednom kolu United dočekuje Stoke, dok Leicester na svom King Power stadionu igra protiv Southamptona.

Raspored 6. kola Premiershipa:

Manchester United - Leicester City 4:1

Bournemouth - Everton (16:00 sati) LIverpool - Hull City (16:00 sati) Middlesbrough - Tottenham (16:00 sati) Stoke - WBA (16:00 sati) Sunderland - Crystal Palace (16:00 sati) Swansea -.Manchester City (16:00 sati) Arsenal - Chelsea (18:30 sati) West Ham - Southampton (17:00 sati, nedjelja) Burnley - Watford (21:00 sati, ponedjeljak)

Tabela: