Nakon vijesti o smrti
0

Mourinho: Robson je bio entuzijast

Totalsport
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Povodom smrti velikana engleskog i svjetskog nogometa, Bobbyja Robsona (76), sa svih strana svijeta stižu izrazi sućuti njegovoj porodici.

Oglasio se tako i njegov učenik Jose Mourinho, strateg milanskog Intera i jedan od najtraženijih trenera današnjice, koji je od Robsona učio zanat dok je ovaj radio u Barceloni.

  • Nisam se čuo s Robsonom posljednja dva mjeseca jer mu je bilo jako teško. Bilo mi je teško nazvati ga jer sam odbijao pomisliti da mu se bliži kraj i nisam ga želio zapamtiti u takvome stanju. Uvijek ću pamtiti Bobbyja Robsona po strasti koju je osjećao za nogomet i po njegovom entuzijazmu. On je jedan od onih ljudi koji neće nikada umrijeti radi svega onoga što je dao ljudima poput mene, koji sam bio sretan što sam imao priliku raditi s njim. Moje misli su uz njegove najbliže – poručio je Mourinho putem internetskih stranica Intera.

Oglasili su se i aktuelni selektor engleske reprezentacije Fabio Capello, kao i trener Manchester Uniteda Sir Alex Ferguson.

  • Nikada nisam bio preponosan da bih ga pitao za savjet, koji je on davao slobodno i bezuvjetno. U svoje 23 godine rada u Engleskoj ne postoji osoba koju bih postavio iznad Bobbyja Robsona. Snaga i hrabrost koju je pokazao posljednjih godina u borbi s rakom su neopisivi. Uvijek je imao osmijeh na licu, uvijek je imao prijateljsku riječ i nikada nije spominjao vlastite probleme – rekao je Ferguson.

  • Sir Bobby je bio divan čovjek, pravi džentelmen. Užasno je tužno što je izgubio svoju posljednju borbu protiv raka, ali nikada neće biti zaboravljen. Bio je istinski veliki čovjek – izjavio je Capello.