Nogomet
0

Mourinho protiv Tottenhama vodi 500. utakmicu kao trener

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Trener Real Madrida Jose Mourinho obilježit će u srijedu protiv Tottenhama veliki jubilej. Na White Hart Laneu će voditi 500. utakmicu kao samostalni trener.

Samostalna karijera portugalskog stručnjaka počela je 23. rujna 2000. kada je vodio prvu utakmicu na klupi Benfice i izgubio od Boaviste. Štaviše, tek je u četvrtom dvoboju na klupi lisabonske ekipe ostvario prvu pobjedu. No, ako je tada i bilo onih koji su sumnjali u njegovo znanje, danas ih više definitivno nema.

Jedanaest godina kasnije Mourinho iza sebe ima 17 službenih naslova: šest titula nacionalnih prvaka, tri kupa, tri superkupa, dva Liga kupa, dvije Lige prvaka i jedan Kup UEFA-e. Uz to, ima priliku postati jedini trener u historiji koji će na evropski tron odvesti tri različita kluba. Zasad mu je to uspjelo s Portom i Interom, a ne taji da isti cilj ima i s Realom.

Još jedan impresivan podatak kaže da je Mourinho trenutno na nizu od 13 izbačenih suparnika u nokaut-fazama takmičenja, tačnije u nacionalnim kupovima Italije i Španije, te u Ligi prvaka. Posljednji klub od kojeg je ispao je Manchester United koji ga je izbacio 11. marta 2009. u osmini finala Lige prvaka.

Tottenham će u srijedu postati 14. klub u Mourinhovom nizu. Malo ko sumnja u u suprotno nakon što je Real prvu utakmicu četvrtine finala Lige prvaka riješio u svoju korist s 4-0.