Nogomet
51

Mourinho i Ibrahimović: "Tandem iz raja" skupa osvojio 52 trofeja, Zlatan već srušio rekord

Piše: O. T.
"Quality MUFC Videos" jedan je od najpoznatijih You Tube kanala koji pravi kompilacije o fudbalerima i trenerima, a fokus autora je na Manchester Unitedu. Očekivano, napravljene su kompilacije o najvećim akvizicijama Crvenih đavola u posljednjih nekoliko godina - treneru Joseu Mourinho i napadaču Zlatanu Ibrahimoviću.

Video o Ibrahimoviću sadrži inserte iz njegovih dokumentaraca u kojima je snimljen kao golobradi mladić u predgrađu Rosengard, a prikazani su i njegovi prepoznatljivi potezi i golovi. A sve inserte prati naratorski tekst iz Zlatanove reklame za Vitanim Well.

"Dakle, vi mislite da sam gotov? Da je moja karijera uskoro gotova? Vi me ne poznajete. Cijeli moj život morao sam se boriti. Niko nije vjerovao u mene. Zato sam ja morao vjerovati u sebe. Neki ljudi su me željeli slomiti, ali su me samo napravili jačim. Drugi su me željeli iskoristiti, ali samo su me učinili pametnijim. I sada kada mislite da sam gotov, svima želim reći jednu stvar - ja nisam kao vi, jer ja nisam vi. Ja sam Zlatan Ibrahimović. I ja se samo zagrijavam", riječi su koje je izgovorio Ibrahimović u reklami.

Iz Uniteda su preko Twittera poručili da je Ibrahimović već srušio jedan klupski rekord, a radi se o mjerenjima snage na ljekarskom pregledu.

Kompilacija Josea Mourinha počinje njegovim kultnim riječima sa prve press konferencije po dolasku u Chelsea 2004. godine. "Ja nisam jedan iz gomile, ja sam evropski šampion i ja sam poseban", kazao je Mourinho nakon čega mu je nadjenut nadimak "The Special One". Pored Mourinhovih najvećih pobjeda, legendarnih grimasa i slavlja, prikazan je i njegov najteži period karijere. To je onaj s početka prošle sezone u kojoj je dobio otkaz u Chelseaju.

Mourinhov video završava riječima najvećeg trenera u historiji Manchester Uniteda i jednog od najvećih trenera u historiji fudbala Sir Alex Fergusona, koji na pitanje novinara da li vidi Mourinha na klupi Uniteda, odgovara: "On može trenirati bilo gdje. Apsolutno", rekao je Ferguson u dokumentarcu o Mourinhu koji je sniman dok je "The Special One" trenirao Real Madrid, a Ferguson još uvijek boravio kao trener u Unitedu.

Mourinho (53) je sada trener Manchester Untieda, a 34-godišnji Ibrahimović je njegovo najveće pojačanje i stigao je jučer kao slobodan igrač nakon što je prethodno igrao za Paris Saint-Germain. United će se u narednoj sezoni takmičiti u Community Shieldu, Premiershipu, FA Cupu, Capital One kupu i Evropskoj ligi.

Ovaj tandem na Otoku nazivaju "tandemom iz snova", a oni su već jednu sezonu proveli skupa. Radi se o sezoni 2008/09. kada su radili skupa u Interu i osvojili Seriju A i italijanski Super kup. Ibrahimović je tada sa 25 golova bio najbolji strijelac lige. Interesantno, u Ligi prvaka ih je zaustavio upravo Manchester United u osmini finala.

"Jedina žal koju sam osjećao vezano za Josea je ta što sam kratko bio s njim. On je pobjednik. Ja sam pobjednik. Obojica znamo šta želimo, a to je da pobijedimo. Gdje god odemo, mi pobijedimo i pobijedit ćemo", rekao je Ibrahimović nakon potpisa za United.

I na kraju, jedan podatak koji govori sam za sebe - Mourinho je u trenerskoj karijeri osvojio 22 trofeja, Ibrahimović je u svojoj igračkoj karijeri osvojio 30 trofeja (računajući i dvije sa Juventusom).