Nogomet
0

Mourinho: Engleska je, u odnosu na Italiju, raj za trenere

Totalsport
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Interov portugalski trener Jose Mourinho smatra da je u Engleskoj puno lakše i jednostavnije planirati trenersku budućnost na duže staze nego u Italiji. Dakako, svoje razmišljanje je potkrijepio i argumentima.
  • Engleska je raj za trenere koji planiraju budućnost bez pritiska ostvarivanja zadanog cilja u kratkom vremenu. Arsenal nije već četiri godine osvojio naslov, ali Arsene Wenger nastavlja i dalje sa svojim fantastičnim radom s mladim igračima u tom klubu. Držim da Liverpool niti ove sezone neće biti prvak Engleske, što znači da Rafael Benitez niti u svojoj petoj sezoni na klupi ''redsa'' neće ostvariti taj cilj, ali i on nastavlja svoj fantastičan rad u tom klubu. Štaviše, produžen mu je i ugovor – započeo je Mourinho, koji se nalazi vrlo blizu osvajanja naslova prvaka Italije s Interom.

  • U Italiji je, čini mi se, samo ove sezone već 10 trenera dobilo otkaz. Ovdje vlada opsjednutost rezultatima i osvajanjem bodova. Ako se borite za naslov prvaka, a ne osvojite ga, već je drama. Ako se borite za ostanak u ligi, pa ipak ispadnete u niži rang, opet je drama. Treneri tih momčadi mogu biti prilično sigurni da im slijedi otkaz. Talijanski treneri su dobri u tehničkom smislu, ali su jednako tako dobri i u podnošenju te vrste pritiska.

Mourinhov ugovor s Interom važeći je do 2011. godine. Na pitanje postoji li mogućnost da se u klubu zadrži u sedlu duže od svog prethodnika Roberta Mancinija, koji je tu dužnost obnašao četiri godine, Mourinho je samo kratko odgovorio.

  • Ja imam ugovor s klubom na tri sezone.