Nogomet
9

Mostarski derbi u centru pažnje, Sarajevo za rođendan gostuje klubu koji otvara stadion

Piše: E. Isanović
Sedam utakmica 13. kola BHT Premijer lige igra se u subotu, dok je jedan meča na programu u nedjelju. U centru pažnje je mostarski derbi. U Vrapčićima će snage odmjeriti Velež i Zrinjski.

Vinko Marinović, strater Zrinjskog i Dragan Kanatlarovski, trener Veleža složili su se kako činjenica da se Zrinjski bori za sam vrh tabele, a Velež za ostanak u ligi, neće danas puno značiti.

"Očekuje nas teška utakmica, derbi koji je uvijek pun naboja. Kada pogledamo tabelu to izgleda malo drukčije. Ipak, u ovakvim utakmica to ne znači puno. Odlučivat će sitnice i detalji, inspiracija pojedinog igrača", kazao je Marinović. Kanatlarovski je kazao kako gradski derbi nije obična utakmica.

“Za nas je ova utakmica nešto posebno, ne samo zbog tri boda, već nam ona treba odrediti daljnji tok prvenstva. Od ishoda gradskog derbija u velikoj mjeri zavisit će kako ćemo igrati u sljedećim utakmicama”, istakao je prvi šef struke Rođenih. Najvatreniji navijači Veleža za novi mostarski derbi pripremili su ogromni dres Rođenih koji će biti istaknut tokom utakmice.

Zanimljivo će biti u Doboju pored Kaknja gdje domaćoj Mlaodsti na megdan stiže aktuelni prvak BiH – FK Sarajevo. Tim sa Koševa danas slavi 69.rođenda. S druge strane, domaći će danas odigrati prvi premijerligaški meč na svom obnovljenom stadionu. Kako je potvrđeno, urađena je prva faza i stadion je spreman da ugosti Bordo tim. U oba tabora vlada optimizam pred ovaj dvoboj. Gosti su u prošle dvije utakmice (prvenstvo i kup) postigli osam pogodaka.

“Imamo sve potrebne informacije i podatke o ekipi Mladosti. Za nas je najvažnije u ovoj utakimici, kao i u svakoj drugoj, kako ćemo mi igrati i kako ćemo uspostaviti naš stil igre. Naša filozofija je da dobrom igrom dođemo do dobrog rezultata", rekao je prvi šef struke FK Sarajevo Miodrag Ješić.

Ibro Rahimić, trener Mladosti, vjeruje kako njegov tim može ostati neporažen u ovom dvoboju. Očekuje se pun stadion i dobra atmosfera.

Lider prvenstva Sloboda dočekuje Travnik. Domaći naglašavaju da će pokušati nastaviti pobjedničku seriju. Ipak, stručni štab domaćih lišen je usluga nekoliko nogometaša pred ovaj meč. Mujić, Ivetić i Zeba su povrijeđeni, a Efendić zbog kartona nema pravo nastupa. Veziri će pokušati osvojiti bod na Tušnju.

Olimpic je apsolutni favorit u okršaju sa slabašnom Drinom. Sve osim trijumfa domaćih bilo bi ogromno iznenađenje. Vitezu na noge dolazi Rudar Prijedor. Izabranici Branka Karačića su u prošlom kolu doživjeli debakl u Zenici protiv Čelika (poraženi 6:1). Dojam će pokušati popraviti protiv kluba koji trenutno zauzima 13.poziciju na tabeli.

Radnik će težiti da svoju uspješnu seriju nastavi protiv Slavije koja gostuje u Bijeljini. Oba kluba nalaze se u vrhu tabele. Sve sugerira da će biti dobra utakmica.

Borac nema puno izbora u okršaju sa Širokim Brijegom. Domaćima treba pobjeda kako bi pobjegli s dna tabele. Banjalučani su trenutno u zoni ispadanja. Ipak, tim sa Pecare je izuzetno kvalitetan i domaći će imati izuzetno težak zadatak.

Parovi i satnica:

Subota

Mladost DK- Sarajevo 13:30 sati (prijenos na Moja TV) Olimpic – Drina 14:30 sati Sloboda – Travnik 14:30 sati Vitez – Rudar Prijedor 14:30 sati Velež- Zrinjski 14:30 sati (prijenos na BHT1) Radnik – Slavija 14:30 sati Borac – Široki Brijeg 17:00 sati (prijenos na Arena Sport BiH) Nedjelja Željezničar – Čelik 14:30 sati (prijenos na Moja TV)

Tabela

1.Sloboda 25 2.Zrinjski 24 3.Sarajevo 22 4.Široki Brijeg 22 5.Radnik 22 6.Slavija 20 7.Čelik 19 8.Željezničar 17 9.Mladost DK 16 10.Olimpic 13 11.Travnik 13 12.Vitez 13 13.Rudar Prijedor 12 14.Borac 12 15.Velež 7 16.Drina 6