Nogomet
610

Mostarci svim srcem uz Zmajeve: I Stari most u plavo-žutom izdanju

Piše: A. M.
(Foto: Klix.ba)
Posebno dirljivo bilo je danas u mostarskom naselju Zalik. Tamo je od jučer sve u znaku naših Zmajeva. Zastave su prekrile ovaj dio grada, ali je posebno dojmljivo bilo u jednom od dvorišta u Zaliku.

Grupa od dvadesetak mališana odjevenih u dresove i majice Bosne i Hercegovine pjevala je koliko ih grlo nosi "Hajmo Bosno, Bosno, Bosno, hajmo Hercegovino. Objektiv našeg fotoreportera zabilježio je razdraganu djecu na kojima na sreću ovaj svijet ostaje.

Inače, u Mostaru s nestrpljenjem očekuju nastup Zmajeva. Sve je u znaku plavo-žutih. Gradom se šeću muškarci i žene odjeveni u dresove reprezentacije, a okićena je i stara jezgra Mostara.

Kada igra reprezentacija epicentar svih dešavanja uvijek je na trgu Musala. Tamo je nekada znao biti i projektor i zajedničko gledanje na platnu, što se ne praktikuje već deceniju. Ali se pobjede slave na Musali. Koja također prekrivena zastavama čeka na feštu.

Svi popularni kafići, posebno oni u Fejićevoj ulici i Starom dijelu grada, spremni su za meč Zmajeva. Atmosfera se uprkos kiši već "napumpava" u naselju Carina.

Iznad ulice Mladena Balorde stavljeno je tačno 140 zastava Bosne i Hercegovine. Uz to su svi ugostiteljski objekti u ovoj ulici na pravi način ukrašeni.

"Samo da ne bude kiše", reče nam jedan od navijača koji s nestrpljenjem čeka sutrašnji meč.

"Ma koji Messi? Neće se vidjeti od Spahića, zapamti šta ti kažem,“ kaže nam Miran, sagovornik kojeg smo sreli u naselju Šemovac.

Tamo će večeras biti epicentar. Kažu i u Starom gradu će biti ludnica. Stari most je okićen zastavama. Na vrhu skakač Ermin Sarić Germa izvodi egzibicione skokove za turiste koji su spremni platiti. I sam je nekad bio dio Veležove škole.

"Pobijedit ćemo Argentinu. Gorit će Mostar, pobjedu slavit ćemo,“ kaže nam Sarić.

Utakmica se u gradu na Neretvi neće organizovano gledati, ali svi poznati lokali pripremaju se za feštu. Od prigradskog naselja Bijelo Polje, koje je okićeno sa mnoštvom zastava, pa do Blagaja nema kafe bara u kojemu se neće gledati.