Nogomet
158

Mostarci izdržali nalete Plavih: Zrinjski osvojio bod na Grbavici

Piše: Edin Isanović
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Željezničar i Zrinjski odigrali su 0:0 u okviru 27. kola BHT Premijer lige. Domaći su bili bliži pobjedi s obzirom da su u dva navrata pogodili okvir gola. Nošeni sjajnom podrškom s tribina domaći su ofanzivno otvorili ovaj meč.

Izabranici Edisa Mulalića okršaj protiv lidera dočekali su sa devet vezanih prvenstvenih pobjeda, dok su gosti iz Mostara pred sudar u Dolini ćupova imali pet uzastopnih trijumfa.

Dvije dobre prilike, mreže mirovale

Plavi su napravili veliki pritisak na posljednju liniju Plamića. Ipak, gosti prvi prijete u 7. minuti preko Mešanovića, ali lopta odlazi pored gola. Samo dvije minute poslije izvanredna prilika za domaće. Ivan Lendrić našao se „oči u oči“ sa Karačićem. No, pogodio je stativu.

Nakon toga se igralo između dva šesnaesterca. Gosti uzvraćaju u 24. minuti. Filip Arežina iz sjajne prilike šutira pored gola i rezultat je ostao nepromijenjen.

Od 28. minuti i Zrinjski je imao podršku nekoliko stotina svojih navijača koji su stigli na Grbavicu u velikom broju i bili su smješteni na istočnoj tribini.

Jovan Blagojević je u 33. minuti isprobao svoj udarac. No, lopta odlazi preko gola. Posjed lopte u tim trenucima bio je apsolutno na strani Željezničara, 62 posto. Strateg gostiju Vinko Marinović u 35. minuti bio je primoran da izvrši izmjenu. Umjesto Stojanovića u igru je ušao Žeravica. U 37. minuti požutio je Tomić kod gostiju, a samo dvije minute poslije i Siniša Stevanović kod domaćih. Pred kraj prvog dijela javnu opomenu zaradio je i Bekrić.

Prvih 45 minuta okončano je bez golova. Premda je bilo nekoliko dobrih prilika, mreže su mirovale.

Blajić spasio siguran pogodak, Kosorić pogodio prečku

U nastavku prvo prijeti Zrinjski. Nakon korenra u 47. minuti lopta je šetala po petercu domaćeg tima, ali je na kraju otklonjena opasnost. U 50. minuti „planula“ je južna tribina Grbavice.

Osam minuta poslije golman domaćih bez potrebe istrčava i rizikuje. Ipak, uspio je izbiti loptu u aut. Samo nekoliko trenutaka poslije domaći traže jedanaesterac. Međutim, glavni sudija Ognjen Valjić opravdano svira ofsajd nakon signalizacije pomoćnika. Nastavljen je veliki pritisak Plavih. U 62. minuti gostujući igrač Blajić spašava siguran pogodak kada je izbio loptu sa gol-crte. Igrao se 64. minut kada je Zakarić dobio žuti karton. Đermanović je zamijenio Memiju u 65. minuti. Strateg domaćih Edis Mulalić odlučio je da krene još ofanzivnije. Miroslav Stevanović u 72. minuti, nakon kornera, pokušava glavom. No, nije precizan. Marinović je oldučio da u igru ubaci Filipovića umjesto Zakarića u 73. minuti. Pritisak tima sa Grbavice nije jenjavao. U 77. minuti Aleksandar Kosorić nakon ubačaja Blagojevića iz kornera pogađa prečku. Samir Bekrić u 83.minuti pokušava iz slobodnjaka, ali lopta odlazi pored gola. Nemanja Bilbija zamijenio je Arežinu u 85. minuti.

Rezultat se do kraja meča nije mijenjao. U sudijskoj nadoknadi isključeni su Edis Mulalić i Elvis Karić treneri domaćih. Ostalo je 0:0, a bodom su zadovoljniji gosti koji imaju 60 bodova i ostaju prvi na tabeli bez obzira na rezultate utakmica u subotu. Plamići su napravili korak ka naslovu prvaka. Željezničar ima 53 boda i očekuje ih teška borba za izlazak na evropsku scenu.