Nogometni svijet tuguje
371

Morosini je iz životnih tragedija crpio snagu za uspjeh na terenu

Klix.ba
Piermario Morosini (Foto: AFP)
Piermario Morosini (Foto: AFP)
Smrt 25-godišnjeg talijanskog nogometaša Piermarija Morosinija na utakmici Serije B između Pescare i Livorna šokirala je nogometni svijet. Talijanska štampa danas je prepuna priča o tragičnom kraju, ali i tragičnom životu momka iz Bergama.

Život mu nije dao ništa, a smrt mu je uzela sve, piše La Stampa. Sa 15 godina ostao je bez majke Camille, a sa 17 i bez oca Alde. Piermario je bio najmlađi od troje djece u porodici Morosini. Nažalost, brat i sestra mu nisu mogli pružiti neku utjehu jer su oboje osobe s teškim invaliditetom.

Nesrećama u porodici Morosini kao da nema kraja. Prije nekoliko godina brat je počinio saomubistvo, a sestra je trajno smještena u specijaliziranu ustanovu.

Ipak, Piermario je više no bilo ko volio život iz kojeg je crpio svoju snagu. Prije sedam godina je u jednom intervjuu kazao da se često pita zašto su se baš njemu dogodile sve te nesreće.

"Ne uspijevam pronaći odgovor. Nekad sam toliko ljut, a taj bijes mi je pokretač da postignem sve ono što su moji roditelji od mene očekivali", izjavio je.

Težak život nije ga spriječavao da na nogometnom terenu daje sve od sebe. Često je isticao da želi postati dobar nogometaš upravo zbog svojih roditelja.

"Znam da bi bili jako sretni zbog toga. Zato imam motiv više", kazao je za Guerin Sportivo 2005. godine. Ipak, sudbina je htjela drugačije. Sa samo 25 godina Piermario je od posljedica srčanog zastoja preminuo na tom istom terenu za koji je i živio.

U mrtvačnicu u Pescari danas je došla i njegov djevojka Anna. Iako shrvana bolom, morala ga je identificirati jer Piermario nema rodbine. Smogla je snage da okupljenim novinarima kaže da će u ponedjeljak biti izvršena obdukcija.

"Izgledao je kao da se smije. Bio je prekrasan", izustila je.

Njegov fudbalski klub Udinese, iz kojeg je otišao na posudbu u Livorno, obećao je da će se pobrinuti za njegovu sestru. U međuvremenu, talijanska javnost tuguje i pita se da li se moglo učiniti više za Piermarija, jesu li ljekari dobro i pravovremeno reagovali, je li se njegova smrt mogla predvidjeti?

Petog jula Morosini bi napunio 26 godina.