Joachim Löw
0

"Moramo Špance natjerati da griješe"

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
"Španci u principu ne griješe. Mi moramo pokušati natjerati ih da to počnu činiti", izjavio je na konferenciji za novinare u ponedjeljak selektor njemačke nogometne reprezentacije Joachim Löw.

Upitan planira li se osvetiti Špancima za poraz u finalu Eura prije dvije godine (1-0) sada u polufinalnom srazu SP-a u Južnoj Africi, Löw je samo odmahnuo rukom:

"Ne razmišljamo i ne govorimo o osveti. To mi uopće nije na pameti. Izgubili smo finale 2008. godine od najbolje ekipe na turniru. Nadamo se, međutim, da ovaj put možemo dobiti mi. Španija je svejedno, barem po meni, favorit za naslov. Najkonzistentnije igraju u posljednje dvije do tri godine, stalno na izuzetno visokom nivou. Španija nema Messija, već ima nekoliko Messija spremnih riješiti utakmicu".

"Moćni su i u ofanzivi i u defanzivi. Imaju nekoliko igrača koji mogu odlučiti utakmicu u svakom trenutku, a taktički su vrhunski potkovani. No, u ovom smo trenutku mi spremni pobijediti svakoga, pa i njih. Protiv svakoga ovdje u Južnoj Africi pokušavamo dominirati, biti u konstantnoj ofanzivi. Puno polažemo u važnost tehničke komponente igre", dodao je njemački selektor.

"Španska sposobnost kombiniranja slavljenje je nogometne igre, a lakoća kojom to Španci čine za mene je uzorna. Španija odlično kontrolira loptu i zato ćemo njihove igrače morati izvrgavati konstantnom pritisku", istakao je on.

Za Nijemce neće nastupiti zbog žutih kartona suspendirani Thomas Müller, a vjerovatno ni ozlijeđeni (leđa) napadač Cacau. Zato će, najavio je selektor, spreman utakmicu dočekati 23-godišnji veznjak Stuttgarta Sami Khedira, koji je bio upitan za nastup zbog povrede natkoljeničnog mišića.

Njemačka je nizom vrhunskih predstava izborila nastup u polufinalu Svjetskog nogometnog prvenstva koje se održava na jugu Afrike. Osim igara njegovih izabranika, kao i taktike koju je složio za napore u JAR-u, Löwov štab smatra da im sreću donosi i plava vestica s "V" izrezom.

U ponedjeljak je selektor "elfa" novinarima kazao da nije praznovjeran, već da je razlog njegovom nepresvlačenju želja igrača i stručnog osoblja. Svi oni insistiraju, tvrdi Löw, da on sam dalje nosi vestu u kojoj je dočekao pobjede protiv Engleza i Argentinaca.

Želja stručnog osoblja njemačke nogometne reprezentacije jest i da Löw taj odjevni predmet - ne pere.