Amir Rizvanović, predsjednik FKS
0

"Moramo popraviti odnose sa Željom i vratiti ugled bordo tima"

Razgovarao: Edin Isanović
Amir Rizvanović (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Amir Rizvanović (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Amir Rizvanović je u fokusu svih koševskih razgovora. Naime, on je zamijenio Zijada Blekića u ulozi prvog čovjeka FK Sarajevo. Amir nije podložan nikakvim interesima, niti se na njega može vršiti bilo kakav pritisak, pa se može reći da je on u ovom trenutku najbolje rješenja za tim sa Koševa.

Mnogi vjeruju da može posložiti kockice razbijenog mozaika na najvećem bh. stadionu. Oni koji ga bolje poznaju tvrde da će svojim znanjem, iskustvom i autoritetom vratiti narušeni ugled i imidž bordo tima.

Rizvanović, koji je direktor Vakufske banke, je u intervjuu za Sarajevo-x.com govorio o aktuelnoj situaciji, finansijama, igračima, skupštini, direktoru kluba i navijačima.

Želim napraviti novi zamah u klubu

Kakav je osjećaj biti predsjednik FK Sarajevo?

Prije svega moram istaći da se zahvaljujem na ukazanoj prilici, jer je velika čast dobiti ovakvu šansu, bez obzira što klub nije u zavidnoj situaciji. Vjerujem da ću opravdati povjerenje, a Sarajevo želim transparentno voditi. Mora se tačno znati šta radimo i u kojem pravcu klub ide. Ono što mogu obećati jeste da ću tražiti puno rada u kreiranju novog bordo tima.

To neće biti nimalo lagan zadatak?

Svakako. No, ubijeđen sam da se stvari mogu popraviti. Napravićemo strategiju i viziju kako klub treba izgledati za dvije godine. Ja ne znam da li sada postoji sličan dokument. Svi zajedno moramo se postaviti iza dugoročnih projekata i ozbiljno raditi na njihovoj implementaciji. Ne smije biti improvizacije. Želim napraviti novi zamah u razvoju kluba, da bordo tim zaista bude na ponos i čast svima koji ga vole i za njega navijaju. Prije dva dana sam bio u Titovoj 38/b. Istakao bih da smo dogovorili novi sastanak za 4. januar 2011. godine. Krenut ćemo ozbiljno u Novoj godini, ali svima mora biti jasno da se neke stvari ne mogu promijeniti preko noći.

Važan segment su finansije. Hoćete li moći obezbijediti redovne plate igračima?

Moramo.To nam je posao. Ne možemo od igrača zahtijevati rezultate, a da prema njima ne izmirujemo obaveza koje smo preuzeli. S druge strane, svi nogometaši koji nose bordo dres moraju znati da je i na njima velika odgovornost. Ako se ne izbori Evropa, logično je da sve ide mnogo teže. Osnovno je da se izađe na međunarodnu scenu, a sa aktuelnim igračkim kadrom vjerujem da to možemo. Klupski interes mora biti iznad bilo kakvog ličnog.

Ja sam čovjek kompromisa i dogovora

Kako ocjenjujete rad posljednje Skupštine?

I pored toga što je bilo negativnih tonova, mislim da je svaka rasprava dobrodošla. Ljudi kažu šta misle, skrene se pažnja na ono što, po njihovom mišljenju, nije dobro. Sve u svemu bilo je OK.

Bivši direktor kluba, Adi Džemidžić, skrenuo Vam je pažnju da trebate napraviti "Sablju2" i odstraniti pojedince iz kluba, jer u protivnom, pozitivnih pomaka neće biti. Da li ćete poduzeti neke mjere na kadrovskoj križaljci unutar kluba?

Ja sam čovjek kompromisa i razgovora, nisam za radikalna rješenja. To je posljednja faza, kada se potroše sva civilizovana sredstva. Neke stvari bit će mnogo jasnije kada se podnesu izvještaji. Moramo izabrati sportskog direktora. To treba biti stručna i kvalifikovana osoba, jer će svojim zananjem svima nama olakšati posao. Vidjet ćemo šta će se dešavati. Treba gledati u budućnost i baviti se pitanjem kako Sarajevu vratiti ugled, kako Sarajevo dići iz aktuelne nezavidne situacije. To je prioritet.

Nekoliko puta ste napomenuli da ste od malih nogu vatreni navijač tima sa Koševa?

Tako je! Taj klub blizak mi je srcu otkako znam za sebe. Pamtim da sam kao dječak sa nestrpljenjem čekao da odem na stadion i gledam utakmicu. To mi je prva asocijacija kada se spomene Koševo. Zbog raznih okolnosti u posljednje vrijeme nisam prisustvovao utakmicama, mada sam kroz medije pratio šta se dešava. Jedan od glavnih ciljeva nove Uprave kluba bit će povratak navijača na najveći bh. stadion. Sarajevo ima hiljade pristalica i moramo ih privoliti da u većem broju prisustvuju okršajima svoga tima. Osim toga, trebamo popraviti odnose sa gradskim rivalom Željezničarom. Mi ne smijemo biti neprijatelji, dolazimo iz istog grada.