Vahid Halihodžić
0

"Morali su naći žrtvu, pa su našli mene"

Totalsport
Vahid Halilhodžić
Vahid Halilhodžić
Vahid Halihodžić, 57-godišnji bosanskohercegovački nogometni trener, neće ugledati Svjetsko prvenstvo ove godine u Južnoafričkoj Republici.

Iako je takvo ostvarenje osigurao s reprezentacijom Obale Slonovače, loš rezultat na januarskom Afričkom kupu nacija (četvrtfinale) uzrokovalo je njegovu smjenu. O svemu je i sam progovorio.

"U svemu je bilo političke pozadine. Iz najviših krugova je uoči Afričkog kupa došao naputak da moramo osvojiti naslov pobjednika. Presing se događao na svakom koraku, a i smjene su uslijedile na njihovu inicijativu", rekao je Halihodžić i nastavio: "Tražili su žrtvu, morali su je pronaći nakon svega. Umjesto dužnosnika ili igrača, naravno, najlakše je bilo smjeniti selektora. Jedini sam, stranac i otkaz je bio logičan." 

Halihodžić je nastavio: "Bio sam najbolji selektor u historiji ove reprezentacije. Barem su takvi bili rezultati, crno na bijelo. No, onda je nekoliko minuta sve to promijenilo. Inače, na Afričkom kupu je bilo nemoguće igrati nakon terorističkog napada. Neki od mojih igrača nisu uopće spavali, neki nisu mogli jesti. Takmičenje uopće nije bio pravi odraz kvalitete na terenu."