Josep Guardiola
0

"Moji igrači su uzori, a ne varalice"

Totalsport
Josep Guardiola (Foto: AP)
Josep Guardiola (Foto: AP)
Josep Guardiola je na posljednjoj pres-konferenciji uoči uzvratnog dvoboja Lige prvaka s Realom zaštitio svoje igrače, a povratak Erica Abidala proglasio viješću dana.

"Ne mogu u Madridu odlučiti ko će igrati utakmicu a ko ne. To odlučuje UEFA. Moji će igrači i u utorak izaći na teren Nou Campa da bi igrali nogomet. Poznajem ih vrlo dobro i znam da su profesionalci. Oni se vole takmičiti. Ne sumnjam da znaju pogriješiti dok to čine, ali oni mogu biti uzori po svemu što pokazuju u Barceloni i u nacionalnom timu", odgovorio je Guardiola na pitanje o Realovu pokušaju pokretanja disciplinskog postupka potiv čak šestorice igrača Barcelone zbog "nesportskog ponašanja" tokom prve utakmice, koju su Katalonci prošle srijede dobili 2-0.

Guardiola je također najavio da pokušava zaboraviti sve ružno što se izdogađalo tokom i nakon utakmice na Santiago Bernabeuu.

"Opet ćemo napasti Real. Naravno, činit ćemo to s mozgom, ali znam da moramo igrati napadački i da moramo tražiti gol. Protiv nas istrčat će ekipa s 11-oricom izvanserijskih nogometaša i fantastičnim trenerom i neće nam biti lako. Morat ćemo kombinirati vrlo brzo. Lopta će nam morati letjeti od noge do noge".

Na kraju, Guardiola je pozdravio povratak nogometu francuskog odbrambenog igrača Erica Abidala, koji je u ponedjeljak odradio prvi ekipni trening pod punim opterećenjem nakon operacije jetrenog tumora sredinom marta.

"To je apsolutno vijest dana. Eric ne može igrati 90 minuta jer je izgubio dosta na tjelesnoj masi. No, sada je savršeno zdrav i spreman pomoći nam. Ljudi na stadionu moći će ga pozdraviti na klupi, a možda i pri zagrijavanju".