Oštar start
0

KOLUMNA / Mogu li "zmajevi" dotući očerupane "pijetlove"?!

Piše: Bakir Tiro
Politika se ne smije miješati u sport! Izričito je pravilo FIFA-e i UEFA-e. Prekršio ga je Nicolas Sarkozy, predsjednik Francuske!

Naši protivnici u kvalifikacijama za EURO 2012. na SP-u u Južnoj Africi pukli su po šavovima. Obračuni igrača i stručnog štaba kulminirali su do te mjere da se državni vrh Francuske uključio u rješenje problema. Predsjednik Sarkozy naredio je ministrici sporta Roselyne Bachelot da "diplomatski porazgovara" sa članovima "najnestašnijeg" nacionalnog tima na Mundijalu.

FIFA i UEFA nisu reagirale! Očito, na velike ne smiju "udariti"! UEFA pogotovo. Predsjednik evropske fudbalske porodice je Michel Platini. Francuz! Šta li će nam "skuhati" u kvalifikacijama?

Naši aduti i u njihovoj muci

Iako se tuđom mukom nije lijepo naslađivati, i pored toga što su isti ti Francuzi i njihov državni vrh u najtežim danima historije BiH skrštenih ruku posmatrali naše patnje, imamo adute da se nadamo da ih na sportskom planu možemo dotući. Osim kvalitetnog tima kojeg posjedujemo, naši aduti upravo su i u njihovoj muci.

Nakon sukoba Nicolasa Anelke i selektora Raymonda Domenecha, zbog kojeg je napadač “Chelsea” izbačen iz reprezentacije, te jednodnevnog štrajka reprezentativaca, FS Francuske počeli su napuštati i sponzori. Javnost u domovini okrenula im je leđa. U cijeloj zemlji obustavljena je i reklamna kampanja podrške popularnim "galskim pijetlovima" u Africi. Po nalogu predsjednika Sarkozya ministrica Bachelot trebala bi sve zataškati i pomiriti zaraćene strane. Gotovo nemoguće!

Situacija je toliko izmakla kontroli da kada bi kojim čudom i osvojili SP, rane nastale podjelama i sukobima među njima uskoro ne bile zaliječene, tvrde novinari u zemlji "trikolora".

Teško uzdrmani, ali sa novim selektorom doći će nam u goste krajem ovog ljeta. Prilika koju bi mogli i morali iskoristiti.

Ako nas izbace, neka izbace i Francuze

Međutim, možda Francuzi uopće i neće doći u BiH?! Ne zbog vlastitog haosa, nego zbog toga što bi FIFA i UEFA našu reprezentaciju mogle suspendirati iz kvalifikacija za EP.

Prijete nam sankcijama ukoliko se u narednim danima ne dese promijene u Statutu N/FS BiH. Žele depolitizirati rad našeg Saveza. Odlično, neophodno i normalno za razvoj našeg fudbala.

No, postavlja se pitanje zašto bi reprezentacija trebala ispaštati ukoliko nesposobni, korumpirani i ispolitizirani čelnici bh. fudbala ne postignu dogovor? Ne prihvate ultimativne zahtjeve FIFA-e i UEFA-e. Desi li se da ni kriva, ni dužna strada reprezentacija BiH odgovor je jasan. Na malima se kola lome!

Vjerovati je da tako pogubnog epiloga po nas neće biti, ma kako završili iscrpni pregovori N/FS BiH sa FIFA-om i UEFA-om. Ako se u Francuskoj politika direktno i javno umiješala u stvari unutar reprezentacije, onda neka i njih izbace iz takmičenja! Kod nas, do sada, to se nikada nije desilo?! Barem, nije javno!

Mogu li "zmajevi" dotući očerupane "pijetlove"? Apsolutno, ako nam to dozvoli njihov i naš predsjednik Platini…