Evropska liga
0

Mogu li Vaha i Ibričić ostvariti komšijske snove?

Sarajevo-x.com
Utakmicama prvog kola večeras počinje grupna faza Evropske lige, najmasovnijeg evropskog fudbalskog takmičenja u kojem će se 48 klubova boriti za titulu prvaka.

Za ljubitelje fudbala u našoj zemlji najinteresantniji će biti nastupi naši reprezentativaca koji brane boje evropskih timova.

Večeras će gledatelji u Bosni i Hercegovini zahvaljujući TV OBN biti u mogućnosti gledati susrete hrvatskih klubova Dinama i Hajduka čije su najveće uzdanice Vahid Halilhodžić, legendarni mostarski trener i Senijad Ibričić, sada već možemo reći legenda "bilih".

Dinamo će večeras u 19 sati odmjeriti snage sa španskim Villarealom. Halilhodžić je uoči utakmice rekao da je španski tim favorit, ali da će učiniti sve da ne razočaraju ni sebe ni publiku.

"Villarreal nakon Barcelone ima najbolju pas-igru u Španiji i ako ne odigramo najbolje dosad imat ćemo jako puno problema. Ofanzivno su jači nego defanzivno, ali imaju izvrsnog golmana, odbranio im je tri zicera protiv Espanyola", rekao je Halilhodžić.

Bh. stručnjak je rekao da priprema tim kako bi pobijedio, ali da se ne treba zanositi, jer bi i remi bio poduhvati vrijedan hvale.

"Ova je ekipa svakoga dana jača, ima sve više samopouzdanja, a u fudbalu je sve moguće. Ako ne vjerujete, ne možete ni ostvarit poduhvat", rekao je Halilhodžić.

Euforija podno Marjana nije se smirila ni nakon remija sa Dinamom prošle sedmice. Hajduk je otputovao u Atenu, gdje će se susresti sa AEK-om, kojeg predvode još dva bh. asa Dušan Bajević sa klupe i Sanel Jahić, standardni bh. reprezentativac.

Sa druge strane će se naći Senijad Ibričić, najveća zvijezda Hajduka i prema mišljenjima dijela navijača jedan od najvećih igrača "bilih" svih vremena.

Trener Hajduka Stanko Poklepović smatra da je AEK favorit, ali da je ovo historijska prilika za splitski klub koji mora uraditi da je iskoristi.

Semir Štilić će večeras braniti boje Lech Poznana u susretu protiv slavnog Juventusa, koji se igra u Torinu sa početkom u 19 sati.

PAOK Zlatana Muslimovića gostuje kod neugodnog Bruggea, u okviru grupe D, dok će iskusni Elvir Rahimić sa svojim CSKA putovati u švicarsku u goste Lasuuanni.

Evropska liga, prvo kolo:

Grupa A

Juventus - Lech Poznan RB Salzburg - Manchester C.

Grupa B

Aris Saloniki - Atletico Madrid Bayer Leverkusen - Rosenborg

Grupa C

Levski Sofia - AA Gent Lille - Sporting Lisabon

Grupa D

Club Brugge - PAOK Saloniki Dinamo Zagreb - Villarreal

Grupa E

AZ Alkmaar - FC Sheriff Dynamo Kyiv - BATE Borisov

Grupa F

Lausanne Sports - CSKA Moskva Sparta Prag - Palermo

Grupa G

AEK - Hajduk Split Anderlecht - Zenit St. Petersburg

Grupa H

Getafe - OB Odense Stuttgart - Young Boys Bern

Grupa I

Debrecen - Metalist Kharkiv PSV Eindhoven - Sampdoria

Grupa J

Karpaty Lviv - Borussia Dortmund Sevilla - Paris S.G.

Grupa K

Liverpool - Steaua Napoli - FC Utrecht

Grupa L

Besiktas - CSKA Sofia FC Porto - Rapid Vienna