Nogomet
9

Analiza / Mnogo šuteva, ali malo ljepote u ujednačenom omjeru snaga Poljaka i Švicaraca

Piše: Ivan Stojković
Poljska i Švicarska imale su tu čast da otvore nokaut fazu Evropskog prvenstva u Francuskoj i prikazale nam estetski vrlo siromašan i nezanimljiv meč pun opreznosti i nedostaka želje za rizikom te meč u kojem smo vidjeli dva vojnički disciplinovana tima.
Foto: EPA
Foto: EPA

Oba trenera odlučila su se za provjerene snage i igrače koji su iznijeli najveći dio tereta u grupnoj fazi na putu do osmine finala, tako da su startne postave uglavnom bile onakve kakve smo i prije same utakmice očekivali.

Početni sastavi
Početni sastavi

Organizovani blok Poljske i zaustavljanje Xhake kao glavni princip

Poljaci su nam u ovom meču pokazali jako dobru igru bez lopte, jako disciplinovana i organizovana postavka koja, pogotovo u prvom poluvremenu, nije dala Švicarcima šansu da ozbiljnije ugroze gol Fabianskog. Odlična pomaganja saigračima, zatvaranje prostora i markiranje najbližih opcija igraču Švicarske koji ima loptu činile su da Švicarci često ostaju bez rješenja ili da izmišljaju dodavanja koja bi bivala lako osujećena od strane Poljaka.

Ono što je svakako bilo najprimjetnije je da su Poljaci imali jasnu namjeru da klasičnim flasterom na Granitu Xhaki onemoguće novo pojačanje Arsenala da bude što više na lopti. Xhaka je glavni organizator igre u reprezentaciji Švicarske i igrač koji daje ritam, mijenja tempo kada ekipa ima loptu i svojim proigravanjima probija protivničke linije kreira povoljne situacije za svoje napadače.

Poljaci su flasterom na njemu pokušavali da to onemoguće i samim tim primoraju da igru Švicaraca vode štoperi, prije svih Djourou, koji je svakako daleko slabiji od Xhake u igri sa loptom.

(fotografija broj 1)
(fotografija broj 1)

Vidimo situaciju nakon gola Poljaka (fotografija broj 1). Djourou ima loptu i kreće sa njom naprijed, međutim Milik uopće nije zainteresovan za Djouroua iako on ima loptu. On pogledom traži Xhaku i staje odmah uz njega kako ovaj ne bi prihvatio loptu.

Kao što smo rekli, Poljska je imala jako kompaktan i organizovan blok, igrači su stalno pokrivali svog saigrača koji ide u pritisak te su na taj način igraču Švicarske u posjedu lopte kratili sva moguća dodavanja i onemogućili protivnika da igra u dubinu.

(fotografija broj 2)
(fotografija broj 2)

Ovdje vidimo (fotografija broj 2) kako je Djourou zagazio sa loptom prilično duboko na polovinu Poljaka pa Krychowiak odlučuje izaći na njega. Maczynski se sjajno spusta dijagonalno u odnosu na njega i pokriva prostor koji je Krychowiak napustio.

Upravo svojim sjajnim postavljanjem, Maczynski siječe ovo dodavanje Djouroua i pokušava da otvori kontru Poljacima. Ovdje valja obratiti pažnju i na poziciju Piszczeka. Vidimo kako uopće nije krenuo da izlazi na Mehmedija, krilo za koje je on inače bio zadužen. To je zato što je odlično prepoznao situaciju i izabrao prioritete. Vidio je da nakon što je Mehmedi ušao u sredinu Rodriguez bježi iza leđa Grosickom i Piszczek samim tim odlučuje ostati uz njega, iz dva razloga.

Prvi je zato što sada Rodriguez postaje jako opasan po gol, a drugi zato što Krychowiak svojom postavkom tijela zatvara liniju dodavanja ka Mehmediju. Na suprotnoj strani vidimo kontrolu i situaciju "2v2". Odličan primjer pokrivanja, pomaganja saigračima i čitanja igre u odbrani

(fotografija broj 3)
(fotografija broj 3)

Još jedan primjer gdje vidimo pet igrača Poljske koji zatvaraju trougao Švicarske u sredini (fotografija broj 3) kojim su željeli da probiju blok Poljske. Maczynski i Krychowiak vide da im se Džemaili ubacio iza leđa te se spuštaju ka svoja tri defanzivaca i njih petorica centralno stvaraju situaciju "5v3". Kuba prati Rodrigueza do kraja i osujećuje ovu dijagonalu prema njemu.

Švicarski statični posjed u prvom poluvremenu

Od samog početka utakmice, Poljaci su jasno stavili do znanja svom protivniku da će im prepustiti posjed lopte i pustiti ih da je oni imaju u većem procentu tokom utakmice. I čini se da je to u prvih 45 minuta djelovalo i pokazalo se kao odlična taktika obzirom da Švicarci nisu mnogo stvorili u prvom poluvremenu.

Statična igra u posjedu, bez fluidnosti i kretanja bez lopte uslovila su da često igrač sa loptom nema opciju za igru u dubinu i da su igrači jednostavno preširoko i predaleko postavljeni da bi mogli da ostvare ozbiljniju prijetnju protivnicima.

Jedini vidljiv mehanizam i akcija kojom su pokušavali ući u zadnju trećinu terena i doći do gola Poljske, Švicarci su imali na desnom boku, gdje je Shaqiri, vjerovatno igrač utakmice i jedini mobilan igrač Švicaraca, u prvom poluvremenu svojim kretanjima ka sredini odlično povlačio svog beka za sobom i otvarao prostor za ubacivanja kapitena Lichtsteinera koji je to pokušavao da iskoristi.

(fotografija broj 4)
(fotografija broj 4)

Vidimo na ovoj fotografiji broj 4 kako Shaqiri ulazi ka sredini terena i povlači Jedrejczyka za sobom što otvara veliki prostor iza njegovih leđa. Lichtsteiner prepoznaje situaciju i utrčava iza leđa Grosickom i na taj način koristi prostor koji je napustio levi bek Poljske u nameri da isprati Shaqiria.

Nažalost, po Švicarce ovakvih stvari je bilo malo i "sajdžije" su se prilično mučile u prvih 45 minuta dok Petković nije reagovao i promijenio plan napada, o čemu ćemo govoriti nešto kasnije.

Poljska je dijametralno suprotno uspješna kada ima loptu u nogama

Koliko su dobri u igri bez lopte, toliko im u momentima kada imaju loptu u nogama nedostaje kreativnosti i mašte. Jasno, sastav je takav da pokazuje da će ova ekipa svakako biti uspješnija u momentina kada se brani nego kada napada, ali ne možemo reći da Poljska nema fudbalere koji nemaju talenta i kreacije. Čini se da njihov selektor Nawalka ima jednostavan i jasan plan kako doći do protivničkog gola i drži se tog plana do kraja.

Spuštanje jednog od napadača, bilo Milika bilo Lewandowskog u namjeri da se probije linija sredine terena protivnika i stvori višak u sredini a zatim slanje lopte na bok i tamo pridodavanje beka krilu najočitije su stvari koje primjećujemo kada Poljaci imaju loptu u nogama.

(fotografija broj 5)
(fotografija broj 5)

Vidimo (fotografija broj 5) ovdje kako je Krychowiak imao loptu a na njega je izašao Xhaka i napustio prostor iza svojih leđa. On odmah odigrava pas ka Maczynskom, Behrami kasni u pritisak i Milik se sa svoje pozicije spušta u sredinu, koristi prostor koji je Xhaka napustio i kreira situaciju "3v2" u sredini. Odmah po prijemu, Milik odigrava pas na bok ka Grosickom, lijevi bek Jedrejczyk odmah dolazi kao podrška i stvara "2v1" protiv Lichtsteinera, dok Lewandowski zaklapa trougao i nudi opciju u širinu.

Jako dobar plan, jako dobra akcija, ali je jako bitno i pored ovoga imati alternative. Ne mogu se oteti otisku da Poljaci premalo koriste ofanzivne potencijale Lukasza Piszczeka. Momak koji ima vrhunske motoričke sposobnosti i mogućnost ponavljanja, godinama je u Dortmundu služio kao igrač koji namješta golove upravo Lewandowskom u Kloppoj eri Dortmunda. Ofanzivni "input" koji on godinama ima je nevjerovatan i jako je čudno što Poljaci jako malo koriste potencijale svog desnog beka.

Promjene Švicaraca u drugom poluvremenu

Nakon lošeg prvog poluvremena, Švicarci i njihov selektor Vladimir Petković rade promjene koje su promijenile tok utakmice. Njihova krila Shaqiri i Mehmedi mnogo su više ulazili u sredinu te su na taj način stvarali višak u centralnim dijelovima terena i također otvarali prostore na bokovima za protrčavanja svojih bekova, Rodrigueza i Lichtsteinera koji su inače jako opasni kada se ubace iz drugog plana i kojima odgovara kada im se isprazni čitav prostor na boku za njihov dolazak.

(fotografija broj 6)
(fotografija broj 6)

Vidimo (fotografija broj 6) ovdje promjene Petkovića. Shaqiri i Mehmedi ulaze u sredinu i zajedno sa Behramiem i Džemailiem stvaraju romb i situaciju "4v2" protiv dva Poljska vezna igrača. Čim je Shaqiri ušao u sredinu Lichsteiner odmah odlazi visoko i daje ekipi širinu, povlači Jedrejczyka za sobom pa on sada mora da pusti Shaqirija obzirom da Lichsteiner utrčava ka njegovoj zoni. Samim tim, Švicarci sada na desnom boku imaju situaciju "2v1" (Shaqiri i Lichsteiner vs Jedrejczyk) i Švicarci stvaraju najozbiljniju šansu do tada kada Fabianski brani odličan udarac Shaqiria sa ivice šesnaesterca.

Na ovom meču imali smo prilike i da vidimo pun potencijal Xherdana Shaqiria. Momak kojeg je Bayern doveo kao veliko pojačanje prije nekoliko godina iz Basela i koji se nije potpuno snašao u srcu Bavarske pa je svoje mjesto pod suncem morao pronaći u Stokeu, odigrao je vjerovatno danas najbolju utakmicu u dugo vremena.

Osim remek-djela i makazica kojima je donio Švicarcima gol za izjednačenje, potpuno je pokrenuo svoju ekipu u drugom poluvremenu. Ulasci sa boka u sredinu sa loptom i driblinzi koji su potom slijedili, izbacivali su jednog po jednog poljskog igrača i samim tim rušili njenu odbranu tjerajući je da negdje na terenu ostavi rupu koju bi Švajcarci iskoristili. Shaqiri je danas odigrao perfektan meč i bila bi šteta pisati o ovoj utakmici a ne spomenuti njegovu partiju.

Poljaci koncentrisaniji i uz dozu sreće idu dalje

Poljaci su na kraju prošli, ali ne bi bilo nezasluženo ni da je bilo drugačije. Švicarska je tokom većeg dijela meča držala loptu u nogama, kontrolisala utakmicu, ali nekad Fabianski, nekad prečka, održavali su Poljacima prednost ili neriješen rezultat. Utakmicu je obilježio zaista nestvaran broj udaraca u gol ako uzmemo u obzir ono što se dešavalo na terenu i broj dobrih prilika koji je stvoren.

Prema statističkim podacima, bilo je čak 50 udaraca na gol ako računamo obje ekipe, međutim od toga je tek nešto više od petog dijela tih udaraca išlo u okvir, svega 12. Bilo je mnogo onih udaraca koji su bili nerezonski ili isforsirani tako da je često neka ekipa šutirala na gol samo da ne bi bila kontrirana.

Gledali smo jedan izjednačen meč, uprkos tome što su imali veći posjed, Švicarci nisu kreirali ništa više od onog što su stvorili Poljaci tako da je nekako čitav meč prošao u periodičnoj dominaciji jednih ili drugih kada su u pitanju stvorene šanse za gol.

Stoga, možemo slobodno reći da je potpuno pravedno što su penali bili ti koji su odlučili pobjednika i prvog četvrtfinalistu Eura. Ovaj put, više sreće i koncentracije su imali Poljaci, tako da će Robert Lewandowski sa svojom ekipom među osam najboljih u Evropi gdje će pokušati da svojoj ekipi trasira historijski put u polufinale i postigne svoj prvi gol na dosadašnjem Euru.