Nogomet
1.1k

Mladost u historijskoj utakmici pobijedila aktuelnog šampiona

Piše: D. B.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U 13. kolu BHT Premijer lige Mladost iz Doboja kod Kaknja je na svom terenu ugostila ekipu Sarajeva. Bila je to historijska, prva premijerligaška utakmica domaćih na njihovom terenu s obzirom da su dosad igrali na Kamberovića polju. Mladost je odigrala odličnu utakmicu i zasluženo pobijedila aktuelnog šampiona rezultatom 2:1.

Odličnu atmosferu su na stadionu Mladosti priredili domaći i gostujući navijači kojih je ukupno bilo između 2.500 i 3.000. Prvi su na današnjoj utakmici zaprijetili gosti i to nakon prekida u 3. minuti, ali je Rustemović šutirao neprecizno. Na prvu priliku svoje ekipe domaći navijači su čekali do 19. minute, kada je gostujući golman Plakalo dobro intervenisao i sačuvao svoju mrežu. U narednoj akciji je golmanu Mladosti zaprijetio Radovac.

Igrala se 23. minuta kada je Dilaver doveo Mladost u vodstvo, nakon čega je uslijedila erupcija oduševljenja domaćih navijača. Bila je to odlična akcija domaćih.

Nakon primljenog gola ekipa Sarajeva se "probudila" i krenula ofazivnije prema golu Mladosti. U 33. minuti se na udarac odvažio Velkoski, ali je lopta završila iznad gola. Četiri minute kasnije je ponovo pokušao Rustemović, čiji je udarac ovog puta izblokiran.

Pritisak Sarajeva se isplatio u 44. minuti kada je nakon ubačaja Velkoskog glavom pogodio Barbarić i izjadnačio rezultat na 1:1.

Mogla je Mladost do novog vodstva u 45. minuti, ali je lopta nakon Ramovićevog udarca pogodio prečku Plakalovog gola. Potom je u finišu šutirao Šišić, a Plakalo je ovog puta odbranio.

Prvo poluvrijeme utakmice završeno je rezultatom 1:1.

Na otvaranju drugog poluvremena Mladost je napravila tri prilike za gol, pokušali su Šišić i dva puta Dilaver, ali se mladi Plakalo istakao dobrim odbranama i sačuvao mrežu Sarajeva.

Igrala se 58. minuta kada je Velkoski pokušao iz slobodnog udarca, no, njegov udarac je završio iznad gola. Pet minuta kasnije je na drugoj strani Plakala pokušao lobovati Kobilica, ali je ipak bio neprecizan. Sarajevo je u 66. minuti napravilo dobru akciju, otvorila se pozicija za Radovca, koji je šutirao loše.

Mladost je nastavila s dobrom igrom, a novo vodstvo domaćim donio je Kovač nakon što je po lijevoj strani prošao Ramović, prevario Kadušića i uputio loptu u peterac Sarajeva. Odbrana aktuelnog šampiona je još jednom pokazala da je definitivno najslabija karika.

U 75. minuti je pokušao Benko, čiji udarac nije prestavljao opasnost za golmana Mladosti. Pet minuta kasnije je dosta bolje šutirao Benko, ali je ovog puta intervenisao domaći čuvar mreže Hadžić. Golman Mladosti se istakao u 88. minuti novom dobrom odbranom nakon što je udarac uputio Barbarić.

Ekipa Mladosti je mirno utakmicu privela kraju i zasluženo pobijedila favorizirano Sarajevo rezultatom 2:1.

Sarajevo je palo na četvrto mjesto na tabeli sa 22 boda, dok je Mladost osma sa 19 osvojenih bodova.