Tragedija u Holandiji
53

Mladi nogometaši na smrt pretukli sudiju

Totalsport
Teška se tragedija dogodila na kadetskoj nogometnoj utakmici u Holandiji. Linijski sudija Richard Nieuwenhuizen (41) preminuo je nakon što ga je pretuklo nekoliko igrača.

Trojica nogometaša starih 15 i 16 godina uhapšeni su u nedjelju navečer pod sumnjom da su ranije toga dana pretukli Nieuwenhuizena neposredno nakon završetka utakmice između njihova kluba Nieuwe Slotena iz Amsterdama i Buitenboysa iz Almerea. Holandski mediji navode da su nesretnog sudiju vrijeđali tokom cijelog dvoboja, da bi ga nakon posljednjeg zvižduka nekoliko puta udarili u glavu.

Nieuwenhuizen je otišao kući, ali je tokom večeri prevezen u bolnicu jer se nije osjećao dobro. Policija je iste večeri uhapsila trojicu nasilnih tinejdžera u njihovim domovima u Amsterdamu, a Nieuwe Sloten ih je istodobno izbacio iz kluba i povukao se iz svih takmičenja ove sezone.

U ponedjeljak je policija potvrdila da je Nieuwenhuizen preminuo, a i prije objave nesretne vijesti reagirala je holandska ministrica sporta Edith Schippers.

"Apsolutno je zastrašujuće da se takvo što može dogoditi na holandskim sportskim borilištima. To više nema nikakve veze sa sportom", kazala je ministrica.

Saopćenjem se oglasio i Holandski nogometni savez (KNVB).

"Šta napraviti ljudima koji u svakom trenutku mogu iskočiti iz šina na nogometnom terenu zato što im se ne sviđa neko ili nešto? Statistike pokazuju da se najviše incidenata među mladim nogometašima događaju u ovoj dobnoj grupi. Očito su to teške godine tokom kojih pojedini igrači znaju biti bezobzirni", stoji u saopćenju koje je također izdano prije objave smrti nesretnog sudije.