Nogomet
32

Mitrović donio veliki bod Srbiji protiv Velsa, Španija deklasirala Makedoniju

Piše: O. T.
(Foto: AFP)
U grupama D, G i I okončane su utakmice 4. kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Vels je na domaćem terenu u Cardiffu remizirao protiv Srbije (1:1).

Grupa D

Vels - Srbija 1:1

Srbija je upisala drugi remi u ovim kvalifikacijama, a Vels već treći. Srbija sada ima osam bodova i druga je sa dva boda manje od Republike Irske, dok je Vels treći sa šest bodova.

Prvu veliku šansu na utakmici imala je Srbija u 17. minuti kada Ivanović prijeti udarcem glavom nakon kornera, ali je odbrambeni igrač Velsa izblokirao. Ovu šansu Srbija je iskoristila i još više napadala domaćina koji se sve više zatvarao. Prijetio je i Tadić u 25. minuti kada Williams blokira glavom.

Kada se činilo da bi Srbija mogla do gola, veliku grešku u odbrani napravio je Nastasić. Od bezopasne situacije otežao je posao svoj timu, jer mu je Robson-Kanu oduzeo loptu, proslijedio je Baleu koji sa 16 metara topovskim udarcem matira Stojkovića za 1:0 u 30. minuti.

U narednim minutama Srbija pokušava doći do brzog izjednačenja, a ustvari malo je nedostajalo da Velšani ne udvostruče prednost kada je Bale sa lijevog krila centrirao i pronašao Robson-Kanua koji šutira pored desne stative Stojkovićevog gola.

Naredna situacija vrijedna pažnje nije bila šansa, nego neugodna povreda Dušana Tadića kojeg je u 37. minuti nogom udario Neil Taylor i raskrvario mu nos i lice. Taylor je prošao bez kartona, a "požutio" je Bale zbog protesta.

Zadnju šansu za izjednačenje u prvom poluvremenu Srbija je imala u 45. minuti kada se Matić oslobađa svog čuvara i sa distance snažno šutira, a Hennesy brani.

Drugo poluvijeme je donijelo mnogo sporiju igru i gledaoci su vidjeli jako malo uzbuđenja pred golovima. Vels se uspješno branio sve do 86. minute kada Mitrović šutem iz kaznenog prostora matira Henneseyja za veliki bod Srbije u Velsu.

Grupa G

Španija - Makedonija 4:0

Španija je na stadionu u Granadi ubjedljivim rezultatom 4:0 savladala Makedoniju. Gosti su pružali dostojan otpor u prvom poluvremenu koje je okončano vodstvom Španije od 1:0, a Crvena furija je do pogotka stigla autogolom Darka Velkoskog u 34. minuti. U drugom dijelu mrežu gostiju pogađali su Vitolo (63'), Monreal (84') i Aduriz (85').

Lihtenštajn - Italija 0:4

Italija je golovima Belottija (11', 44'), Immobilea (12') i Candreve (32') rezultatom 4:0 savladala Lihtenštajn u gostima. Italija sada ima 10 bodova koliko i Španija, dok je Lihtenštajn ostao bez bodova.

Albanija - Izrael 0:3

Albanija je kod kuće rezultatom 3:0 poražena od Izraela. Pobjedi gostiju kumovala su dva crvena kartona domaćih igrača Djimsitija u 17. i Berishe u 55. minuti, a golove za goste postizali su Zahavi (18' penal), Einbinder (66') i Atar (84'). Gosti su u 58. minuti promašili penal kada je neprecizan bio Zahavi.

Grupa I

Ukrajina - Finska 1:0

Ukrajina je kod kuće golom Kraveca iz 25. minute upisala drugu pobjedu nakon što je savladala Finsku minimalnim rezultatom 1:0.