Ibišević za Sarajevo-x.com
0

"Mislim da je vrijeme da Džeko ode iz Bundeslige"

Razgovarao: Edin Isanović
Vedad Ibišević u razgovoru s novinarom našeg portala (Foto: Fotoservis)
Vedad Ibišević u razgovoru s novinarom našeg portala (Foto: Fotoservis)
U Sarajevu je jučer na tramvajskim šinama kod Željezničke stanice predstavljen Red Bull šinomobil - utrka zanimljivih vozila na tramvajskim šinama. Na promociji je bio i Vedad Ibišević, nogometaš Hoffenheima i bh. reprezentacije, igrač koji je obilježio prvi dio sezone (2008/09) njemačke Bundeslige nemilosrdno tresući mreže suparnika. Nažalost, teška povreda odvojila ga je od travnjaka šest mjeseci, a ljetos je počeo igrati nogomet u punom intenzitetu.

U protekloj sezoni suparničke mreže zatresao je 12 puta. Ipak, ono što ga najviše raduje jeste činjenica da nije obnovio povredu.

Da bi bh. reprezentacija uspjela u kvalifikacijama za EP 2012. pored svih faktora treba nam i "stari" Vedad Ibišević. Upravo onaj na čijim je krilima Hoffenheim dugo bio lider Bundeslige. Tada je pogađao kao na filimskoj traci.

Za Sarajevo-x.com napadač "zmajeva" govori o povredi, klubu, reprezentaciji, Bundesligi, Edinu Džeki, Ligi prvaka i Svjetskom prvenstvu u Južnoafričkoj Republici.

Koliko ste zadovoljni proteklom sezonom?

Što se tiče mojih nastupa, mogu reći da sam zadovoljan. Najviše iz razloga što nisam imao nikakvih zdravstvenih problema, iako su mi ljekari skrenuli pažnju da za to postoji mogućnost. Tako su govorile okvirne prognoze.

Jeste li savladali osjećaj straha od obnavljanja povrede koji se sigurno uvukao nakon stradanja križnih ligamenata?

Ispočetka nisam ni bio svjestan situacije. Razmišljao sam da će to sve brzo proći. No, shvatio sam koliko je sve ozbiljno kada sam jednoga dana pogledao povrijeđenu nogu. Mišići su bili atrofirali. Sjećam se da me uhvatila panika. Pomislio sam - da mi je samo ozdraviti. Nogomet je bio u drugom planu. Hvala Bogu sve se dobro završilo. Iskušenja koja sam prošao mogu samo pozitivno utjecati na mene.

Hofenheim je razočarao u protekloj sezoni?

Slažem se. Cilj je bio izlazak na međunarodnu scenu. Znali smo da ćemo u ovoj sezoni imati veći teret odgovornosti. Niko nam nije poklonio prvo mjesto u jesenjem dijelu prošle sezone, koje smo potpuno zasluženo osvojili. Svi smo vjerovali da ćemo u ovoj doći do konačnog cilja - evropskih utakmica. Međutim, nismo uspjeli. Svi suparnici su nas doživljavali mnogo ozbiljnije. Kada smo bili na vrhu, svi su bili uz nas, a kada smo tonuli, svi su digli ruke. Naposljetku, najveća odgovornost je na nama igračima. Na kraju se zaboravlja sve osim rezultata.

Postoji li mogućnost da ovoga ljeta promijenite sredinu. Govorilo se o mogućem odlasku na Mercedes - Benz Arenu?

Mediji su to nagađali, jer su mislili da će Cacau napustiti Stuttgart. No, to se nije desilo, tako da od toga nema ništa. Ja sam ugovorom vezan za Hofenheim još tri godine, ali nije isključeno da do kraja prelaznog roka promijenim sredinu. Nikada se ne zna! Sve možete pratiti na mojoj web stranici www.vedadibisevic.ba.

Uskoro naša nogometna nacionalna vrsta igra prijateljske mečeve sa Švedskom i Njemačkom. Kakva su Vaša očekivanja?

Sa nestrpljenjem čekam okupljanje. Pomenuti okršaji bit će odlična provjera da vidimo gdje smo. Naročito sa Nijemcima koji su sudionici Svjetskog prvenstva. Imamo kvalitetnu reprezentaciju koja ima jasne ciljeve, a prvi je plasman na EURO 2012. Konkurencija je snažna i uvijek dobro došla.

Vaš reprezentativni kolega Edin Džeko sezonu je okončao kao prvi topnik njemačke nogometne elite? Da li je on prevazišao Bundesligu?

Svakako! Drago mi je što je na kraju bio najbolji strijelac. Vjerujem da će otići u jak evropski klub i ja mu želim puno sreće. Bez obzira što igram u Bundesligi i smatram je izuzetno zanimljivom, mislim da mu je vrijeme da ide.

Sutra se igra finale Lige prvaka. Bayern ili Inter?

Volio bih da Bavarci dotaknu vrh, jer bi u tom slučaju Njemačka dobila četvrtog predstavnika u evropskoj klupskoj eliti. Navijat ću za njih, ali prednost dajem Interu iz razloga što niti kvalitetna Barcelona nije uspjela da ih eliminiše.

Bliži se Svjetsko prvenstvo u nogometu u JAR-u. Za koga ćete navijati?

Kako se bliži početak, sve mi je više žao što se nismo plasirali, pogotovo jer sam ubijeđen da bismo mogli nešto napraviti. Neću ni za koga navijati. Mogu samo reći da ću sa većom pažnjom posmatrati utakmice u kojima će nastupati moji saigrači iz Hofenheima.

Predviđate li ugodna iznenađenja?

Gotovo sam siguran da će ih biti. Ne bih o imenima.