Nogomet
394

Miske, hvala ti: Odlazi rekorder koji je sa Zmajevima ostvario snove

Piše: D. B.
(Foto: EPA)
Zvjezdan Misimović je dugo bio jedan od nogometaša kojeg je bilo nemoguće zamijeniti u reprezentaciji. Razlika u igri bh. državnog tima se itekako osjetila kada je Miske bio prisutan na terenu, ali će Zmajevi dalje morati bez njega. Zvjezdan je odlučio zauvijek skinuti najdraži dres i svoje mjesto propustiti mladim nogometašima.

Zvjezdan Misimović je rođen u Minhenu u Njemačkoj 6. juna 1982. godine, a njegovi roditelji su porijeklom iz Bosanske Gradiške. Nogometom se počeo baviti u klubu SV Nord Lerchenau, nakon čega je igrao za TSV Forstenried te SV Gartenstad Trudering.

Bogata klupska karijera i zlatno doba u Wolfsburgu

Veliki korak naprijed u svojoj karijeri napravio je 2000. godine, kada je prešao u Bayern iz Minena. Prvobitno je nastupao za drugu ekipu Bavaraca, a odigrao je 102 utakmice u kojima je postigao čak 44 gola. Član prvog tima Bayerna je bio od 2002. do 2004. godine, ali je nažalost zaigrao samo tri puta. Uprkos tome, može se pohvaliti da je s Bayernom osvojio Bundesligu i njemački DFB kup iz sezone 2002/2003. Nakon toga je popularni Miske potpisao ugovor za Bochum, za koji je igrao tri godine (2004 - 2007). U 92 utakmice je postigao 21 pogodak.

Nakon Bochuma, Misimović je jednu sezonu igrao za Nürnberg, nastupio je u 28 utakmica, a postigao je 10 golova.

Godine 2008. je postao član Wolfsburga, u kojem se zadržao dvije sezone. Odigrao je 65 utakmica i upisao 17 pogodaka. U sezoni 2008/2009. je s Wolfsburgom osvojio Bundesligu, a te sezone je bio najbolji asistent u ligi sa 20 asistencija. U to vrijeme je činio ubojit trio u napadu sa kolegom iz reprezentacije Edinom Džekom i Grafiteom, koji je donio titulu prvaka Njemačke.

Poslije velikog uspona u karijeri, Misimović je doživio loše trenutke nakon što je 31. augusta 2010. godine potpisao četverogodišnji ugovor s Galatasarayem, a Wolfsburg je inkasirao 7 miliona eura. Svi su očekivali nastavak uspješne karijere, ali se to nije dogodilo. Zbog sukoba sa trenerom Gheorgheom Hagijem, prebačen je u drugi tim već u novembru iste godine. Hagi je rekao da mu Misimović "ne treba".

Zbog loših iskustava i neigranja, Misimović je promijenio sredinu. Galatasaray ga je prodao Dynamu iz Moskve za 4,7 miliona eura. Nakon toga se vratio u formu i postigao nekoliko važnih golova za ruski klub.

Popularni Miske je od 4. januara 2013. godine član kineskog Guizhou Renhea, a ugovor mu važi do decembra ove godine. On ima nekoliko ponuda, prvenstveno iz Bundeslige, ali, kako je rekao za portal Klix.ba, još uvijek nije donio konačnu odluku o svojoj budućnosti. Njegova tržišna vrijednost se procjenjuje na 3 miliona eura.

Jedan od ključnih igrača reprezentacije BiH

Misimović je reprezentativnu karijeru počeo u dresu U18 selekcije Jugoslavije, a zaigrao je na Evropskom prvenstvu u Finskoj 2001. godine. Nakon toga je pozvan u U21 reprezentaciju Jugoslavije, za koju je u novembru 2002. godine odigrao sam jedan meč. Razlog tome je bila odluka tadašnjeg selektora Vladimira Petrovića Pižona, koji je tvrdio da Misimović ima previše kilograma i da je spor.

Godine 2004. je tadašnji Misimovićev saigrač iz Bayerna i reprezentativac BiH Hasan Salihamidžić ukazao na mogućnost da Zvjezdan zaigra za BiH. U reprezentaciju ga je 2004. godine pozvao tadašnji selektor Blaž Slišković, a Misimović je prihvatio poziv i prvi put obukao dres BiH 18. februara 2004. godine protiv Makedonije. U narednim godinama je izrastao u jednog od najboljih igrača našeg državnog tima, a u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Brazilu je odigrao značajnu ulogu, kada je BiH osigurala plasman na svoje historijsko veliko takmičenje. Na tom prvenstvu je Miske i zaigrao, ostvarivši jedan od svojih najvećih snova, ali i snova građana BiH.

Misimović je danas rekorder po broju nastupa za BiH, odigrao je 85 utakmica, a mrežu protivnika je zatresao 26 puta.

Prvi gol za Zmajeve je postigao 31. marta 2004. godine u utakmici protiv Luksemburga.

Prvi i jedini hat-trick je upisao 10. septembra 2008. godine u utakmici BiH - Estonija.

Posljednji put je u dresu BiH mrežu protivnika zatresao 11. oktobra 2013. godine, kada je pogodio protiv Lihtenštajna.

Od najdražeg dresa se oprostio danas, 15. augusta, a svoju je odluku saopćio pismom.

"Nakon dugo razmišljanja, teška srca sam odlučio da sa sebe skinem najdraži dres u kojem sam odigrao najvažnije utakmice u svom životu. Osjećam da je došlo vrijeme da neko mlađi zauzme moje mjesto, a ja da se preselim na tribine kao najvatreniji navijač svoje reprezentacije za koju sam uvijek davao sve od sebe. Nadam se da će moja djeca, kao i buduce generacije, krenuti mojim putem i da će im biti puno lakše nego meni, jer kada je bilo najteže, bio sam siguran i slušao svoje srce da igram za svoju domovinu. Najljepse trenutke u svojoj karijeri sam doživio sa fudbalskom reprezentacijom Bosne I Hercegovine i najbolje prijatelje stekao među momcima, koji su sa mnom dijelili svlačionicu. Kruna moje karijere i ono o čemu sam sanjao još od dječačkih dana je učestvovanje na jednom svjetskom prvenstvu, što mi je ova reprezentacija i omogućila. Ponosan sam da sam bio dio historijskog uspjeha i prvog plasmana naše mlade države na jednu tako veliku smotru najboljih. Uvijek ću biti na raspolaganju sa svojim znanjem i iskustvom svom fudbalskom savezu, svojoj domovini i ljudima koji žive u njoj, svojim Bosancima i Hercegovcima. Hvala svim selektorima od kojih sam toliko stvari naučio, hvala svim saigračima koji su imali povjerenja u mene kao čovjeka i igrača i naravno navijačima koji su mi bili motiv i podrška da dam sve od sebe na zelenom terenu. Voli vas vaš Miske", napisao je Misimović i tako zaključio jedno blistavo poglavlje u svojoj karijeri, ali i historiji bh. nogometa.