Nogomet
461

Mirsad Šiljak za Klix.ba o Željezničaru, juniorima, stadionu i ciljevima u novoj sezoni

Klix.ba
Mirsad Šiljak
Mirsad Šiljak
FK Željezničar je prošloj sezoni bio prijatno iznenađenje, jer su Plavi na krilima svojih mladih igrača uspjeli doći do druge pozicije na tabeli. Pozitivna priča s Grbavice se definitivno nastavlja, a s direktorom FK Željezničar Mirsadom Šiljkom smo razgovarali o klubu, juniorima, omladinskoj školi. stadionu Grbavica, evropskim utakmicama i ciljevima kluba za narednu sezonu.

Najvažnije pitanje koje zanima svakog navijača FK Željezničar svakako se tiče igračkog kadra. Aktuelni prijelazni rok je bio jedan od najprometnijih u posljednje vrijeme, a Plavi su doveli nekoliko zvučnih pojačanja.

"Istina, bilo je dosta prometno i imali smo mnogo posla kako bismo se pripremili za novu sezonu. Analizom ukupnog statusa seniorskog tima, a imajući u vidu sportske rezultate koje klub treba ostvariti u novoj sezoni, FK Željezničar je odlučio prekinuti saradnju s igračima kojima su ugovori istekli. Svi transferi, odlasci i dolasci dogodili su se isključivo na osnovu inputa stručnog štaba i u koordinaciji sa timskim menadžerom, a u njihove odluke organi kluba imaju apsolutno povjerenje. Igrači kojima su istekli ugovori su obilježili jedan važan period sportske historije FK Željezničar. Znamo da navijači imaju poseban odnos s igračima, ali je njihov odlazak prirodna stvar u sportu. FK Željezničar i ja lično svim igračima koji su nosili naš dres želimo mnogo uspjeha u sportskom i privatnom životu, svi oni će ostati dio naše priče, ali mi moramo razmišljati isključivo o budućnosti i boljitku našeg kluba", izjavio je Šiljak.

Juniori Željezničara najveća pojačanja

Željezničar je jedan od rijetkih klubova u BiH koji se može pohvaliti velikim brojem igrača koje je iz vlastite škole uspješno uveo u prvi tim. Oni su se sjajno snašli i sada su važne karike u igri Plavih.

"To su naša najveća pojačanja, naša djeca. FK Željezničar se ponosi činjenicom da u seniorskom timu ima najveći broj igrača iz svoje škole nogometa. U reprezentativnim selekcijama BiH također igra najveći broj igrača koji su prošli našu školu i koji su nosili dres FK Željezničar. Prošla sezona je pokazala da naša filozofija, afirmacija igrača iz omladinskog pogona uz ciljana pojačanja iz drugih klubova ima budućnost i mi ćemo uložiti maksimalne napore kako bismo ovaj model dalje razvijali, a sve u saradnji sa stručnim štabom koji procjenjuje koji igrači su potrebni prvom timu. S novim igračima iz omladinskog pogona i ciljanim pojačanjima već sada možemo reći da je konkurencija za svako mjesto u ekipi jača nego prošle sezone", rekao je direktor FK Željezničar.

Plavi u svojoj organizaciji imaju odlične trenere koji "proizvode" mlade igrače. Jedan od njih je trener Mensur Dogan, koji je ove godine napustio klub. U Željezničaru ga i dalje veoma cijene.

"FK Željezničar je najuspješniji i najtrofejniji klub u BiH i kao takav je prvi izbor polaznika omladinske škole, a Mensur Dogan je bio dio uspješnog tima provjerenih stručnjaka. Omladinski pogon FK Željezničar je najveći potencijal kluba koji treba dodatno unaprijediti i u okviru ukupne reorganizacije kluba i sistematizacije radnih mjesta odlučeno je da se naprave nužne promjene i u administraciji omladinskog pogona kako bi naša škola nogometa imala isti nivo uspješnosti u budućnosti. Klub insistira na transparentnim novčanim tokovima, stručnom usavršavanju trenerskog osoblja iunaprijeđenju infrastrukture kako bi naš plan i vizija razvoja škole nogometa bila zasnovana na inovacijama, pozitivnim svjetskim praksama i stabilnim izvorima finansiranja", kazao je Šiljak.

"Pojačanja" i u administraciji

U Željezničaru su trenutno između ostalog fokusirani na plan unaprijeđenja rada administracije i optimizacije troškova, kao i dovođenje "pojačanja" i u tim segmentima.

"Administracija je segment koji je do sada potcjenjivan i koji je bio zapostavljen. Moderna poslovna organizacija koja želi učestvovati na tržištu treba visokobrazovane i stručne ljude i naš cilj je napraviti sve preduslove za angažovanje takvog kadra. Uprava se potrudila da se pronađe rješenje za sve zaposlenike kojima se dugovao novac, što je bio jedan od uslova za dobijanje licence za učešće u evropskim takmičenjima. Rješavanjem spornih dugovanja prema starim uposlenicima otvorio se prostor za angažman nove radne snage, tako da smo nedavno u radni odnos primili tri mlada čovjeka koji svojim radom trebaju opravdati ukazano povjerenje. Vrlo brzo ćemo i ta pojačanja predstaviti javnosti", istakao je jedan od vodećih ljudi Željezničara.

Klub sa Grbavice po uzoru na ostale velike klubove radi na projektima povezivanja s navijačima i njihovom uključivanju u rad kluba.

"Projekt koji smo zadnjih dana priveli kraju je projekt članskih karti koji donosi neke novitete. U skladu sa novim Statutom, isključivo članovi kluba će po prvi put imati pravo da kandidujui i da se kandiduju za Skupštinu kao najviši organ kluba. Želimo našim navijačima omogućiti da se aktivno uključe u rad kluba, da svojim aktivnostima doprinesu razvoju i boljitku našeg Želje. FK Željezničar ima jasnu filozofiju, 'Mi smo Željini, Željo je naš' i to je ideja koju svi imamo obavezu čuvati. Uz mogućnost kandidature, članovi kluba će imati i popust na sezonske karte, dresove i sve artikle iz fan shopa. Članom kluba možete postati popunjavanjem prijavnice na Stadionu Grbavica radnim danima od 11 do 18 sati i subotom od 12 do 17 sati, a cijena članstva koje će važiti za sezonu 2015/2016 (1.7.2015 – 30.6.2016.) iznosi 20 KM", naveo je Šiljak.

Cilj je evropske utakmice igrati na Grbavici

Bolna tema za upravu, igrače i navijače je to što stadion Grbavica nema uslove za odigravanje evropskih utakmica. Zbog toga se intenzivno radi na rješavanju ovog pitanja.

"Svjesni smo da su navijači nestrpljivi i frustrirani neispunjavanjem obećanja koja su u prošlosti napravljena, ali dobra vijest je da je Skupština kluba podržala model koji podrazumijeva etapnu izgradnju stadiona Grbavica. Klub intezivno radi na rješavanju imovinsko pravnih odnosa unutar kluba i na aktivnostima prema lokalnoj zajednici koje podrazumijevaju osiguravanje potrebnih dozvola. U toku je i formiranje novog pravnog lica koje će se baviti svim aktivnostima na temu gradnje i definisanja međusobnih odnosa sa investitorima. Sve pripreme radnje bit će završene do 1. septembra nakon ćega će klub uputiti javni poziv investitorima. Ovom prilikom se našim navijačima želimo izviniti zbog nervoze koja je bila izazvana problemom odigravanja termina utakmice 2. pretkola Evropske lige. Naša je greška što nismo informisali javnost o aktivnostima koje smo poduzeli i što su se u javnosti pojavile razne spekulacije. Pronašli smo najbolje rješenje i utakmica će se odigrati 23. jula u 18:00 sati, kada ćemo, nadamo se, izboriti plasman u 3. pretkolo", objasnio je direktor kluba sa Grbavice.

Problem TV prijenosa

Direktor Željezničara je objasnio i zbog čega nije bilo prijenosa prve utakmice s Balzanom, koja je prošle sedmice odigrana na Malti.

"Prijenos utakmice s Malte nije bilo moguće realizirati jer malteške televizije nisu prenosile utakmicu, a nijedna bh. TV kuća nije bila u mogućnosti investirati u produkciju prijenosa, jednostavno rečeno, nije bilo računice. Nažalost, navijači će ostati uskraćeni i za prijenos utakmice s Koševa. Kod evropskih klubova uobičajeno je da trećina ukupnog prihoda dolazi od TV prava, a kod nas je situacija dosta drugačija. Kada se planira TV prijenos, tražimo najbolja rješenja i za klub i za navijače i nekada smo zbog nedostatka fer ponuda prisiljeni donositi vrlo nepopularne odluke kako bi se izborili za što bolju poziciju kluba i brenda Željezničar u budućim pregovorima. Zbog toga ovom prilikom pozivam sve navijače i simpatizere kluba na večerašnju utakmicu kako bi našeg Želju odveli zajedno u drugo pretkolo Evropske lige", rekao je Šiljak.

Na kraju je otkrio ciljeve Plavih u novoj sezoni.

"Navijači očekuju trofej, a mi radimo sve kako bismo to ostvarili. Mi smo Željini, Željo je naš", završio je Šiljak.