Nogomet
715

Mini fudbaleri BiH okupili se slučajno, putovali u četiri automobila i osvojili bronzu na EP-u

Klix.ba
(Foto: Anadolija)
Reprezentacija BiH u mini fudbalu prošlog vikenda skrenula je pažnju na sebe fenomenalnim uspjehom na Evropskom prvenstvo koje je igrano u Vrsaru, gdje su u konkurenciji 32 zemlje osvojili bronzanu medalju. Do ovog podviga za momke u dresu BiH, rijetko ko je u zemlji čuo.

Priča o bronzanim momcima bh. mini fudbala, amaterskog sporta koji je u velikoj ekspanziji, krenula je početkom ove godine. Bojan Rajković, predsjednik Udruge za promociju mini fudbala u BiH, sasvim slučajno je saznao za sport koji će pola godine kasnije njegovoj zemlji donijeti bronzanu medalju sa Evropskog prvenstva.

"Ideja o formiranju udruge, a zatim i reprezentacija BiH u mini nogometu došla je sasvim slučajno. Bio sam na druženju sa prijateljem koji mi je rekao za mini nogomet, koji se igra u Hrvatskoj. Isto, slučajno sam došao do Brune Alpeze, predsjednika Hrvatskog saveza mini nogometa, koji je ujedno i tajnik Evropske federacija mini nogometa (op.a. EMF). Na njegov nagovor smo napravili prezentaciju o razvoju mini nogometa u BiH za period od pet godina koju smo poslali u EMF. Nedugo nakon toga u Pragu se održavala Skupština EMF-a na koju su nas pozvali da dođemo kao pridruženi član. Tu me je impresionirao ovaj sport i sama organizacija svega toga. Potom sam se objeručke prihvatio toga da u BiH prvo osnujem udrugu, a uskoro nadam se i savez na državnom nivou koji će postati punopravni član Evropske federacije. Sada nakon ovog uspjeha naše reprezentacije dogovorili smo da budemo primljeni, i to bi trebala biti dodatna nagrada za nas!, priča Rajković za Anadolu Agency (AA).

Formiranje bh. saveza i prijem u EMF

Reprezentacija BiH je na EP u Vrsaru stigla kao gost na poziv EMF-a. Trenutno je u evropskoj porodici mini fudbala 31 zemlja, a bh. tim je pozvan kao 32. selekcija. Ispostavilo se da su čelnici EMF-a napravili pravi potez. Cijele pripreme, koje su trajale 45 dana selektor Josip Kupreškić i njegovi izabranici obavili su na terenima SC “Romari”, koji su u vlasništvu Rajkovića.

"Budući da sam prijatelj sa Josipom Kupreškićem i da ga poznajem u dušu odlučio sam da njemu ponudim da vodi reprezentaciju. Na kompleksu SC 'Romari' smo organizirali turnir na koji se prijavilo deset ekipa. Jedna iz Sarajeva i ostale iz Viteza i naše okoline. Nakon toga je Kupreškić selektirao 30 momaka koji su počeli pripreme za Evropsko prvenstvo. Osim osvojene medalje svi ti momci nemaju nikakvu satisfakciju. Još uvijek nismo pokrili sve troškove priprema i nastupa na turniru u Vrsaru, ali ćemo se potruditi da im preko sponzora obezbijedimo premije za sjajan rezultat koji su napravili, ali i promociju naše zemlje", zaključio je Rajković.

Zanimljivo, bh. reprezentativci, njih 14 i dva člana delegacije, u Vrsar su otputovali u četiri automobila. Tamo su bili smješteni u kamp naselju, o svom trošku i ništa im to nije bila prepreka da naprave sportski podvig i pobijede zemlje poput Velsa, Kazahstana, Španije, Poljske, Češke Republike.

Čovjek koji je uz predsjednika Rajkovića najzaslužniji što je BiH osvojila bronzanu medalju je selektor-igrač Kupreškić koji se veoma ozbiljno prihvatio svog posla, iako je riječ o amaterskom sportu.

"Imali smo jako malo vremena za pripreme, jer smo kasno saznali da ćemo nastupiti na Evropskom prvenstvu u Vrsaru. Sa 30 igrača smo 10. augusta počeli pripreme, koje su trajale pedesetak dana. Od prvog dana nam je jedini cilj bio da pravimo klapu, odnosno ekipu u kojoj će momci ginuti jedan za drugog na Evropskom prvenstvu. Naglasio bih da smo među 13 igrača poveli i jednog iz Sarajeva koji je bio povrijeđen i znali smo da neće igrati. Međutim, radi se o ljudskoj veličini koji je bio dio te sjajne atmosfere i nismo ga htjeli izostaviti sa spiska. Kada smo krenuli u Vrsar osnovni cilj nam je bio prolazak skupine. No, kada smo došli na turnir krasila nas je harmonija i zajedništvo. Iskreno dečki su dali puno više nego što sam očekivao od njih. Ginuli smo jedan za drugog, masirali jedan drugog, prali veš, plakali, smijali se, veselili se zajedno. Iako je ovo amaterski sport u svakom segmentu smo tražili od momaka da budu profesionalci i oni su to sve ispoštovali. Po meni najbitnija bila je poniznost i činjenica da smo ostali čvrsto na zemlji cijelo vrijeme", rekao je Kupreškić.

Prvi strijelac EP: Najboljih sedam dana u životu

Reprezentacija BiH u mini fudbalu na Evropskom prvenstvu imala je i najboljeg strijelca. Marko Vujica je sa sedam golova postao prvi “topnik” Evrope i dobio zlatnu kopačku. Zanimljivo ovaj momak je najbolji prijatelj sa Jospom Pandžom, još jednim Vitežaninom koji je ove godine skrenuo pažnju na sebe. Pandža je kao selektor sa kadetskom košarkaškom reprezentacijom BiH proteklog ljeta osvojio dvije zlatne medalje na Evropskom olimpijskom festivalu mladih, a potom i na Evropskom prvenstvu.

"Nismo znali šta očekujemo od Evropskog prvenstva i koje su naše ambicije. Ipak, shvatili smo da moramo imati neki cilj, a to je bio prolazak grupe. Ni na kraj pameti mi nije bilo da mogu postati najbolji strijelac. Nakon grupe sam imao četiri gola, onda sam Poljacima zabio još jedan i Česima u borbi za broncu dva za ukupnih sedam. Međutim, bez mojih suigrača i njihovih asistencija to ne bi bilo moguće, pa im se još jednom iskreno zahvaljujem. Najdraži mi je bio gol protiv Češke, jer sam prethodno u polufinalu promašio penal protiv Hrvatske. Bila je to utakmica puna emocija i sreća pa se igrala samo tri sata poslije polufinala. Ko zna šta bi bilo da smo prospavali noć. Protiv Češke se probudio inat u nama, tako i u meni. Slobodno mogu reći da je ovo Evropsko prvenstvo najljepših sedam dana u mom životu", iskren je Vujica.

Pred mini fudbal reprezentacijom BiH su novi izazovi. Naredne godine ih čeka novo Evropsko prvenstvo ovoga puta u litvanskom Viljnusu. Do tada nadaju se da će sponzori i svi dobronamjerni ljudi primijetiti njihov rad i trud, te da će lakše i u boljim uslovima obaviti pripreme, te krenuti put ka odbrani bronze, a možda otići i korak dalje.

Do tada predsjednik Rajković se nada da će po prijemu Saveza mini fudbala BiH u Evropsku federaciju uspjeti organizovati domaću ligu iz koje bi crpili igrače za državni tim. U svakom slučaju još jedna lijepa sportska priča iz Bosne i Hercegovine, koju treba podržati.

Pravila mini fudbala

Mini fudbal se igra na otvorenom terenu dimenzija 46 sa 26 metara i osnovno pravilo je da se u ekipi smiju nalaziti isključivo amateri. Gol je širok četiri metra, a visok dva. U svakoj ekipi je pet igrača u polju plus golman, a dozvoljen je neograničen broj letećih izmjena. Za jednu utakmicu u zapisniku može biti 15 igrača. Kazneni udarac se izvodi sa razdaljine sedam metara od gola. Nema akumuliranih prekršaja, kao u futsalu, ni isključenja na dvije minute. Žuti karton je opomena, a kada igrač dobije crveni karton narednih pet minuta ekipa igra sa jednim fudbalerom manje na terenu. Onaj koji je dobio crveni karton nema pravo povratka u igru ni nakon pet minuta. Igraju se dva poluvremena u trajanju od po 20 minuta plus sudijska nadoknada. Nema time outa, ali ni zaustavljanja vremena kada je prekid ili izvođenje auta ili kornera.

Bronzani momci

Reprezentaciju BiH koja je osvojila treće mjesto na EP u Vrsaru činili su: Elvin Blažević (Sarajevo), Ervin Blažević (Sarajevo), Mirza Ramić (Sarajevo), Robert Đotlo (Vitez), Andreas Berović (Nova Bila), Marko Vujica (Vitez), Damir Šafradin (Vitez), Renato Čilić (Sarajevo), Sead Kapetanović (Sarajevo), Bernard Filipović (Vitez), Goran Lovrinović (Novi Travnik), Marin Jukić (Vitez), Marko Kurevija (Vitez) i selektor-igrač Josip Kupreškić (Vitez). U delegaciji su bili Bojan Rajković, predsjednik Udruge za promociju mini nogometa BiH, te potpredsjednik Dragan Kupreškić.

Put do bronze

Grupa „F“: BiH - Kazahstan 4:1, BiH - Njemačka 0:0, BiH - Vels 3:0. Nokautu faza: osmina finala: BiH - Španija 1:1 (penalima 3:2), četvrtfinale: BiH - Poljska 2:2 (penalima 2:0), polufinale: BiH - Hrvatska 1:1 (penalima 2:3). Utakmica za treće mjesto: BiH - Češka 4:3.

Naslov šampiona Evrope u mini fudbalu u Vrsaru osvojila je Rumunija koja je u finalu deklasirala Hrvatsku sa 5:1. Bila je to šesta titula prvaka Starog kontinenta za Rumune.